Греда: Съдът не даде Машора на Гърция

Актуални новини
18:46 - 09 Септември 2022
2762
Греда: Съдът не даде Машора на Гърция

Тошко Тодоров - Машора от карловското село Столетово, обвинен в трафик на мигранти в Гърция, няма да бъде екстрадиран в южната ни съседка. Това следва от решението на Окръжния съд в Бургас, който отказа да разгледа случая по същество и прекрати производството по делото.

През ноември 2021-а Пловдивският окръжен съд отказа да предаде Машора на гръцката страна, защото намери Европейската заповед за арест за недобре мотивирана.

Въпреки това тя не е била свалена от масивите на МВР и миналата събота Машора беше задържан на път за Китен при случйна проверка на Гранична полиция. След 72 часа в ареста той беше освободен, но за днес беше насрочено заседание по искането за екстрадиция.

"И прокуратурата, и съдът приеха моята теза, че ако искането беше разгледано по същество, това би нарушило принципа в правото, че човек не може да бъде съден 2 пъти за едно и също нещо", обясни за "24 часа" адвокатът на Тошко Тодоров - Гънчо Гънчев.

Машора е обвиняем, защото 28 мигранти били засечени край Драма в кемпер, който е бил негов. Той го продал 2 месеца по-рано, но новият собственик не сменил талона, пише 24 часа.