Греда за ресторантите: Няма да отварят заведенията, засега (ВИДЕО)

Политика
10:27 - 21 Януари 2021
7571
Греда за ресторантите: Няма да отварят заведенията, засега (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов се включи в редовния брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов и НОЩ, за да коментира кои мерки и откога ще бъдат разхлабени.

Борисов настоява учениците да започнат да ходят на училище присъствено. Той обясни, че единственият компромис, който може да се направи със здравето, е свързан само с образованието, защото това го дължим на настоящето поколение. 

Премиерът засегна новия щам, като посочи, че рискът за него е голям. Борисов добави, че до 31 януари ситуацията ще се наблюдава. От думите на министър-председателят стана ясно, че до 31 януари няма да има решение за отваряне на заведенията, като изтъкна, че експертите и медиците са против с оглед на разпространението на новия щам. В същото време той добави, че ресторантьорите имат право да протестират.

"Докторите много рязко опровергаха оптимизма във всички нас. Въпреки пълния локдаун, въведен от месеци във Великобритания, продължава да се качва броят на заразените и на починалите", каза още той.

Премиерът посочи, че проблем ще бъде, ако разхлабването на мерките за учениците, фитнесите и спорта, доведе до по-висок брой на новите случаи. „Яслите, градините и учениците до 4 клас не повишиха заболеваемостта. Дай Боже, така да е и с по-големите ученици”, отчете премиерът.

Борисов коментира, че удължаването на мерките след 31 януари означава, че близо 100 милиона допълнително трябва да се дадат за неработещите бизнеси. „Така спасяваме работни места и помагаме на семейства, но БВП не се увеличава”, поясни министър-председателят.

Той поясни, че от близо 30 000 заети в ресторантьорския бранш, 6 300 са подали заявления за подпомагане. „Защо е така, оставям на вас да прецените”, призова премиерът. 

Относно удължаването на епидемичната обстановка Борисов каза, че това ще бъде преценено от здравния министър на база това, което ще му бъде докладвано. 

"От 8 до 10 часа водихме диалог под формата на спор между социални, образователния, икономическия, вицепремиерите и двата щаба. Оптимизмът, който има във всички нас на базата на днешните показатели, много рязко докторите го опровергават. Вчера Кунчев имаше среща на всичките здравни инспектори в Европа, днес имаме ръководителите на държавите по тази тема", каза Борисов. 

"По определен ред и учениците от 5 до 12 клас, ще започнат да се въртят и на присъствено обучение. Това го дължим, защото това поколение, което месеци наред не ходи на училище, е проблем. Радостно е, че над 8000 доктори, медицински сестри, преболедуваха и имат антитела. Колкото повече ваксини идват да могат по най-бързия начин да бъдат поставяни. Министър Ангелов може да води някакъв диалог дали за едно боцване или за две ще плащаме по 10 лв.", каза още премиерът. 

Снимки: Агнес Методиева