Грегъри Портър избира за втори път Античния театър

Двукратният носител на "Грами" ще ни накара да усетим с всички сетива духа и енергията на джаза на 24 юли в Пловдив

Култура
13:00 - 12 Юли 2024
1665
Грегъри Портър избира за втори път Античния театър

Един от най-гениалните джаз и соул музиканти, двукратният носител на Грами, Грегъри Портър избира за втори път Античния театър за гостуването си у нас. Феновете на американския джаз, соул и ритъм енд блус ще получат нова доза енергия. Концертът му е на 24 юли, Пловдив. В продажба са последните билети.

Той е най-успешният мъжки джаз вокал в света и един от най-продаваните звукозаписни артисти. Отличен е с три платинени и девет златни албума. Носител е на две награди Грами през 2014 и 2016 г. за най-добър вокален джаз албум. Има близо 340 000 последователи в Spotify и над 190 млн. гледания във видео платформите.

„Гласът ми е дар от Бога и искам да го споделя с хората”, казва той.

Преди години спортна травма лишава Грегъри от футболна кариера, за да даде на света един от най-гениалните джаз музиканти. Той е сред артистите, докосващи с харизма и заразително творчество. Роден е в щата Калифорния, израства с колекцията от госпъл, соул и джаз плочи на своите родители. Музикалното си вдъхновение получава от изпълнители като Нат Кинг Коул, Джо Уилямс, Дони Хатъуей, както и от учителите си в църковния хор, където пее дълги години.

Всичко това дава широко отражение върху стила и подхода на Грегъри, който с лекота прелива между джаз, соул, ритъм енд блус и госпел. Така, той стига до световната джаз сцена, за да се превърне сега в най-значимия мъжки джаз вокал в света – любимец и на публиката, и на музикалните критици.

Изнася концерти в разпродадени зали в света - Royal Albert Hall, Olympia, Hollywood Bawl. Колаборира с музиканти като Стиви Уондър, Moby, Disclosure, Сам Смит и Джеф Голдблум.

„Всички сме възвисени от любовта. Това е моята мисъл и моята истина. Произлиза от моята личност, от тази на майка ми, личността на блуса и на черните хора. Това е идеята, че каквата и да е ситуацията, ще я направим по-добра чрез любов.”, казва Грегъри за последните си албуми All Rise и Still Rising, част от които представя в турнето си и които ще чуем в Пловдив.

На 24 юли, в Античен театър, Пловдив, американецът ще ни накара да усетим с всички сетива духа и енергията на истинския американски соул и джаз. Последни билети се провадат в системата на Eventim.

 

Снимки: Ерик Ъмфери и Анастас Търпанов