Грешките на вота идват от бързането на протоколите на РИК

Няма да се отварят чувалите с бюлетини на 9 юни

Новини
08:39 - 06 Юни 2024
1323
Грешките на вота идват от бързането на протоколите на РИК

В официалния протокол, който се подава от Районната избирателна комисия (РИК), от бързане се получават грешките в изборните протоколи. Тези грешки няма как да се установят, защото в Районните избирателни комисии чували с бюлетини не се отварят. Това заяви пред БНТ Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

По думите й всяка институция трябва да си свърши работата. МВР е задължено да си свърши работата и да проверява неправомерни действия за купуване и продаване на гласове. Общественият съвет към ЦИК очаква спокоен изборен резултат, като се очаква да има забавяне на резултатите заради обработването на два вида избори. Създадена е добра организация за изборите, увери Пенева. И е сигурна, че ще има машинно гласуване без проблеми.

Тя обясни, че секционните комисии ще попълват два протокола - за изборите за национален парламент и за европейските избори. Протоколите не се различават от последните местни избори, като най-важното е, че за разлика от местните избори през октомври месец няма да се налага сумиране на хартиените бюлетини и бюлетините от машинното гласуване. Има достатъчно време за членовете на СИК да се запознаят какво да правят по време на изборния ден.

Пенева е убедена, че за един интелигентен човек, който има интерес да свърши работа, протоколите няма да представляват трудност. Немалка част от грешките в изборните протоколи се получават от бързане от страна на членовете на СИК. След като се изброят гласовете много внимателно и отговорно, се попълва чернова на протокола, където може да има грешки, задрасквания и поправяния, уточни Цветелина Пенева.

Тя не смята, че партиите ще изпратят необразовани и ненаучени членове на СИК. Няма начин да има гражданска квота на членовете на СИК. Именно това е една от препоръките на Обществения съвет към ЦИК при промени в Изборния кодекс - да има обучени и професионални членове на СИК, които да следят да спазване на методическите указания.