Грешно лекарство спасило Сергей Скрипал от отравянето с "Новичок"?

Новини
13:26 - 18 Октомври 2024
1509
Грешно лекарство спасило Сергей Скрипал от отравянето с "Новичок"?

Бившият руски шпионин, отровен с "Новичок" в Солсбъри, може да е оцелял, защото фелдшер случайно му е дал грешно лекарство, съощава в. "Таймс".

Сергей Скрипал припадна през март 2018 г. в центъра на града, след като беше изложен на смъртоносния нервнопаралитичен агент при нападение, за което британското правителство обвини Кремъл.

Парамедиците сметнали, че той е взел свръхдоза наркотици и възнамерявали да приложат "Налоксон", който се използва за противодействие на опиатите. Един от медиците обаче взел грешния флакон и дал на Скрипал атропин - лекарство, което му помогнало да се пребори с ефектите от отравянето с "Новичок".

Тази седмица започна публично разследване на смъртта на Доун Стърджис, която почина, след като беше изложена на нервнопаралитичното вещество четири месеца по-късно, вярвайки, че това е парфюм. Разследването проверява обстоятелствата около нейната смърт, отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия, която също оцеля, както и дали инцидентите са могли да бъдат предотвратени.

Андрю О'Конър, съветник по разследването, заяви, че експерт по отравяне по-късно ще даде показания за това как атропинът, който се използва за лечение на някои нервнопаралитични агенти, както и отравяния с пестициди или гъби, е бил случайно приложен на Скрипал.

"Атропинът всъщност е бил приложен на Сергей Скрипал от един от присъстващите медицински служители случайно", посочи той. "Той е възнамерявал да му даде "Налоксон",

но е взел грешния флакон и всъщност му е дал атропин".

Според експерта това очевидно е помогнало на Скрипал и може дори да е спасило живота му.

Експертът не е критичен, че персоналът на линейката не е диагностицирал отравяне с органофосфати, а вместо това е диагностицирал отравяне с опиати, тъй като отравянето с органофосфати е много рядко и има припокриване на симптомите.