Грета размаха пръст на конгресмените в САЩ

Шведската активистка се закани да ги държи отговорни за климатичните катастрофи

Новини
22:10 - 22 Април 2021
2809
Грета размаха пръст на конгресмените в САЩ

Шведската активистка Грета Тунберг предупреди днес американските конгресмени, че историята ще ги държи отговорни за климатичните катастрофи, ако не спрат субсидирането на индустриите за изкопаеми горива, преди да стане прекалено късно, предаде Ройтерс.

Осемнайсетгодишната Тунберг, чийто активизъм вдъхнови глобално движение, се яви на видеоконферентно изслушване пред комисия на Камарата на представителите в деня, в който президентът Джо Байдън откри също по видеоконферентна връзка двудневната световна среща на върха за климата, обещавайки да съкрати наполовина въглеродните емисии на САЩ до 2030 г.

"Простият и удобен факт е, че ако искаме да изпълним обещанията и ангажиментите си от Париж, трябва да спрем субсидиите за изкопаеми горива . . . сега", каза Тунберг имайки предвид Парижкото споразумение за климата от 2016 г., в което правителството на Байдън отново върна САЩ, след като Доналд Тръмп беше извадил страната от него, предаде БТА. 

Тунберг, която стана екоактивистка на 15-годишна възраст, когато започна да пропуска занятията в училище, за да протестира в петъците пред шведския парламент срещу бездействието по отношението на климатичните промени, призна, че е песимистично настроена.

"Не вярвам и за секунда, че наистина ще направите това", каза тя пред конгресмените от подкомисията за околната среда на правната комисия в Камарата на представителите.

"Все още имате време да постъпите правилно и да спасите наследството ни, но този времеви прозорец няма да остане отворен за дълго", каза Тунберг и добави: "Ние младите хора сме онези, които ще пишем за вас в учебниците по история . . . Затова моят съвет към вас е да направите мъдър избор".

Председателят на подкомисията конгресмен Ро Кана оказва натиск върху съпартиеца си Джо Байдън да спре субсидиите за изкопаеми горива в рамките на план за обновяване на инфраструктурата в САЩ.

"Оценяваме това, че президентът Байдън постави във фокуса на предизборната си кампания спирането на субсидиите за изкопаеми горива. Важни са обаче детайлите, посочи в изявление Кана преди изслушването на Грета Тунберг от подкомисията.