Грета Тунберг и 600 младежи съдят Швеция

През последните години все повече организации и граждани се обръщат към съдилищата

Свят
17:22 - 25 Ноември 2022
2144
Грета Тунберг и 600 младежи съдят Швеция

Повече от 600 младежи в Швеция, сред които и активистката Грета Тунберг, подадоха иск срещу шведската държава, обвинявайки я в бездействие по отношение на климата - първият такъв иск в страната, информира АФП.

"Никога досега в шведската правна система не е имало толкова мащабно дело", заяви Ида Едлинг, член на организацията "Аврора", която стои зад иска. Искът, символично внесен в Стокхолмския окръжен съд по време на протест в града, преди това е бил подаден по електронен път в друг съд в Стокхолм, заявиха от "Аврора".

Съдебният иск, който се подготвя от две години, идва в момент, когато новото дясно правителство на Швеция е подложено на нарастващи критики заради неадекватните цели в областта на климата. Моа Видмарк, 19-годишна студентка, заяви, че участва в демонстрацията, защото "климатичната криза е тревожна и страшна - вървим към катастрофа".

Въпреки че искът е първият в шведските съдилища, в Европейския съд шестима португалски младежи вече заведоха дело срещу Швеция и 32 други държави по правата на човека, обвинявайки ги, че не са се справили адекватно с климатичната криза. "Ако спечелим, ще има присъда, която ще гласи, че шведската държава е длъжна да направи своя дял от глобалните мерки, необходими на света, за да постигне целта от 1,5 градуса", каза Ида Едлинг.

През последните години все повече организации и граждани се обръщат към съдилищата, за да критикуват това, което според тях е бездействие на правителството по отношение на климата.