Грета Тунберг: И за коронавируса, и за климата да са се слушат учените

Нейните действия подразниха някои световни лидери - като президента на САЩ Доналд Тръмп

Свят
15:31 - 22 Април 2020
1354
Грета Тунберг: И за коронавируса, и за климата да са се слушат учените

Хората трябва да се справят както с пандемията от коронавирус, така и с климатичната криза, заяви шведската активистка срещу изменението на климата Грета Тунберг за Деня на Земята в сряда, съобщава "Ройтерс".

Тунберг, която стана известна на 15 години, пропускайки училище всеки петък, за да протестира пред сградата на парламента на Швеция заради въглеродните емисии, заяви, че съгласуваните действия за справяне с коронавируса не означават, че климатичната криза е изчезнала.

"Днес е Денят на Земята и това ни напомня, че опасностите за климата и околната среда все още продължават и трябва да се справим както с пандемията ... едновременно с това да се борим за климата и с екологичните извънредни ситуации, защото трябва да се справим с две кризи едновременно", коментира Тунберг.

Тя заяви, че избухването на коронавируса означава, че е по-важно от всякога да се слушат учени и други експерти. "Това важи за всички кризи, било то коронарната криза, или климатичната криза, която продължава и не се забавя, дори в моменти като този".

Миналата година бе най-топлата в Европа, разширявайки период от изключително топли години, водени от рекордни нива на парникови газове в атмосферата, показва проучване.

Училищният протест на Тунберг предизвика глобално движение и превърна вече 17-годишната в еквивалент на екологична рок звезда.

Настойчивите искания на Тунберг, основател на младежкото движение "Петъци за бъдещето",  за действия за климата завладяха въображението на много млади хора, но подразниха някои световни лидери - като президента на САЩ Доналд Тръмп.

През март Тунберг каза, че вероятно е заразена с коронавирус след пътуване до засегнатите страни, въпреки че симптомите й били леки и не е тествана.