Грета Тунберг не ще в политиката, токсична е

Куриози
17:22 - 18 Октомври 2022
2473
Грета Тунберг не ще в политиката, токсична е

Шведската екоактивистка Грета Тунберг заяви, че няма да продължи кариерата си в политиката, защото тази сфера е твърде "токсична".

Грега стана известна през 2018 г., след като напусна училище и беше вдъхновение за мащабно международно движение за борба с изменението на климата.

Сега, на 19 години, тя казва, че необходимите промени "ще настъпят само ако има достатъчно обществен натиск отвън - а това е нещо, което ние създаваме". Тя добавя, че никога не е възнамерявала да се превърне в лице на глобално движение, информира Би Би Си.

"Това е твърде голяма отговорност", казва тя. "Понякога може да ми прищрака. Ако мислите, че цялата надежда на света се крепи на раменете на изнемощели тийнейджъри, това не е много добре."

27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата се провежда в Египет от 6 до 18 ноември, но Тунберг ще отсъства.

"Не съм нужна там", каза тя. "Ще присъстват други хора, които ще са от най-засегнатите райони. И мисля, че техният глас е по-важен."

Тя споделя, че е останала незасегната от обидите в социалните медии, но казва: „Това, което най-много ме притеснява, е когато хората лъжат за мен и разпространяват конспиративни теории - защото аз не мога да лъжа.“

Станала обект на нападки в Туитър от страна на няколко световни лидери, включително Владимир Путин и Доналд Тръмп, тя досега е реагирала с промяна на профила си в платформата.

"Просто смятам, че това е наистина смешно", каза тя. "ИНай-могъщите хора в света се чувстват притеснени от тийнейджъри. Това е смешно. Това говори повече за тях, отколкото за мен."

Най-новият проект на Тунберг е създаването на книга с есета на десетки експерти с цел да се осигури набор от инструменти за тези, които са загрижени за изменението на климата.