Грета Тунберг отплава за Ню Йорк с платноходка

Плавателният съд е без парникови емисии

Новини
19:29 - 14 Август 2019
2868
Грета Тунберг отплава за Ню Йорк с платноходка

Младата шведска екоактивистка Грета Тунберг отплава от Плимут, Южна Англия, за Ню Йорк на борда на платноходка без никакви парникови емисии като част от кампанията й да оказва натиск на политиците да поставят борбата с климатичните промени начело на приоритетите си, предадоха АП и Франс прес.

Световноизвестната 16-годишна инициаторка на петъчните демонстрации с искания за борба с глобалното затопляне ще пътува две седмици, за да присъства на среща на върха на ООН за климата през септември, а после ще отиде на друга подобна среща в Чили през декември.

Тя реши да прекъсне училище за една година, за да участва в тези две срещи, а между тях ще посети още Канада и Мексико. "Аз съм един от малкото хора в света, които могат да направят това, така че трябваше да използвам възможността", заяви Тунберг преди да се качи на 18-метровата платноходка "Малиция 2", която й е предоставена безплатно от собственика Пиер Казираги, син на принцеса Каролина от Монако.

Корабът е оборудван със слънчеви панели и подводни турбини, които генерират електричеството за навигационните инструменти, автопилота, устройства за обезсоляване на водата и лаборатория за тестване на нивото на въглероден диоксид във водата. Единственото изключение е малък газов котлон за загряване на вода за лиофилизирана веганска храна.