Грета Тунберг "пее" дет метъл (ВИДЕО)

Някои популярни музиканти изразиха подкрепата си към 16-годишната шведска активистка

Новини
16:45 - 30 Септември 2019
2611
Грета Тунберг "пее" дет метъл (ВИДЕО)

16-годишната тийнейджърка от Швеция Грета Тунберг отново накара света да говори за нея, изнасяйки пламенна реч пред ООН преди няколко дни. В своето слово Тунберг разкритикува световните лидери, обвинявайки ги, че не полагат достатъчно усилия, за да се справят с климатичните промени.

Както се случва почти винаги, речта на младата активистка поляризира хората, като някои застанаха твърдо зад нея, докато други подходиха по-скоро иронично.

Някои пък намериха начин просто да се пошегуват, „трансформирайки“ Грета Тунберг във вокал на дет метъл банда. Все пак, тя идва от Скандинавието, където този жанр от метъл музиката е силно развит.

Музикантът Джон Молъск използва думите на шведката пред ООН, за да ги превърне в дет метъл парче. Той сам е написал музиката към него, като негови са и вокалите. Текстът е на Грета Тунберг.

Иначе ако оставим шегите настрани, някои популярни музиканти изразиха подкрепата си към Грета Тунберг.

Вокалистката на Halestorm Лизи Хейл сравни шведката с исторически личности като Жана д’Арк, Ан Франк и Роза Паркс. В социалните мрежи тя сподели снимка на Тунберг, пишейки: „Нашата съвременна Жана д’Арк. Благодаря ти за твоята откровеност, грациозност, логика и красив гняв.“

Междувременно основателят на blink-182 Том ДеЛонг добави: „Това е момиче е ши*ан супергерой. Нейната страст, интелект и упоритост е точно това, към което трябва да се стремим да притежаваме“.

Иначе букмейкърите вече приемат залози, дали Грета Тунберг няма да спечели Нобелова награда за мир. Ако това се случи, шведката ще се превърне в най-младият лауреат на наградата до този момент. В миналото призът е бил печелен от фигури като Нелсън Мандела, Джими Картър и Михаил Горбачов. Тя би била и първата от 2007 година насам, печелеща приза заради кауза, свързана с климата. Тогава наградата получи бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор, който успя да привлече внимание към климатичните промени.