Грета Тунберг се изправя пред съд в Лондон

ЕС
13:53 - 01 Февруари 2024
1677
Грета Тунберг се изправя пред съд в Лондон

Климатичната активистка Грета Тунберг пристигна в лондонски съд за заведеното срещу нея дело за нарушаване на обществения ред при протест по време на конференция за петрола и газа миналата година, предаде Ройтерс.

Тунберг, която стана световноизвестна, след като започна да организира ежеседмични протести пред шведския парламент през 2018 г., бе арестувана през октомври след протест пред лондонски хотел, където лидери от индустрията участваха във Форум за енергийна интелигентност.

21-годишната активистка е сред петимата обвиняеми, срещу които е заведено делото в лондонския съд. И петимата не се признават за виновни по обвиненията, че са нарушили обществения ред като не са изпълнили указанията на полицията да се преместят.

С усмивка на уста Тунберг си проправи път през фотографи и полицаи пред съдебната зала на фона на скандирания "Климатичните протести не са престъпление".

Делото ще бъде водено от съдия без съдебни заседатели и се очаква да продължи поне два дни. Ако бъдат признати за виновни, на обвиняемите ще бъдат наложени глоби до 2500 британски лири (3160 щатски долара).

Активисти за опазване на околната среда, включително от организацията "Грийнпийс", казаха, че ще протестират пред съда в знак за солидарност с обвиняемите.