Грета Тунберг се завърна в училище

Новини
18:24 - 25 Август 2020
1930
Грета Тунберг се завърна в училище

Грета Тунберг се върна в класната стая след една година пауза, в която проведе кампанията си за забавяне на климатичните промени. „Годината ми извън училище приключи и се чувствам чудесно отново да съм на училище“, сподели 17-годишното шведско момиче в публикация в социалните мрежи. На снимката във Фейсбук Тунберг е с раница на гърба и колело.

Неясно остава в кое училище и в кой град се обучава Грета. Последната ѝ учебна година приключи през юни 2019 г., но заради пътуванията очевидно е било дистанционно. А 2019/20 тя взе празна година от училище, за да поеме на път с лодка през Атлантическия океан, за да привлече вниманието на света върху климатичните промени.

Една от темите ѝ е вредата, която нанася авиобизнесът върху въглеродния отпечатък. Затова тя използва за пътуванията си алтернативни средства за придвижване – лодки, катамарани и електрически автомобили. Най-далечната ѝ дестинация бе конференцията на ООН в чилийската столица Сантяго. Събитието обаче претърпя промяна, докато тя бе на път, и заради политически неспокойната ситуация в Чили бе преместено в Мадрид. Така Тунберг трябваше да пътува от САЩ до Европа на борда на катамаран, управляван от млада австралийска двойка.