Грета Тунберг учредява фондация

Тя е използвала парите, които е получила като лауреат на т.нар. алтернативна Нобелова награда

Свят
11:43 - 20 Февруари 2020
1562
Грета Тунберг учредява фондация

Грета Тунберг е използвала парите, които е получила като лауреат на т.нар. алтернативна Нобелова награда за 2019 г. - "Наградата за праведен живот", за да учреди фондация с идеална цел, предаде ДПА.

Фондацията, която връчва Наградите за праведен живот, съобщи днес, че екоактивистката е използвала сумата от 1 милион шведски крони (102 000 долара), за да учреди Фондация "Грета Тунберг". 17-годишната шведка обяви намерението си в края на януари, като заяви, че целта на фондацията е да работи в полза на екологичната и социална устойчивост и менталното здраве, предава БТА.

"Обещаваме да подкрепяме Тунберг и новата й фондация по всякакъв начин, за да се бори за екологична и социална устойчивост", заяви Оле фон Юкскюл, директор на базираната в Стокхолм Фондация "Награди за праведен живот".

"Необходими са и спешни, и дългосрочни действия за спиране на климатичните промени и изграждане на общества, които са устойчиви в разнообразни аспекти", добави той, като отбеляза също, че "менталните заболявания са нарастващ проблем по целия свят, който често е пренебрегван".