Григор Димитров: Мечтая за финал с Медведев в Маями

Най-паметният мач от "Мастърс" турнир, който съм гледал, е между Доминик Тийм и Роджър Федерер през 2019-та, споделя българинът

Спорт
15:55 - 13 Април 2021
2051
Григор Димитров: Мечтая за финал с Медведев в Маями

Григор Димитров стартира днес участието си на първия „Мастърс“ турнир на клей за сезона. В Монте Карло родната звезда се изправя срещу германеца Ян-Ленард Щруф.

Преди да започнат битките на корта, най-успешният ни тенисист даде специално интервю за сайта на АТП.

– Коя надпревара от сериите „Мастърс“ най-много искаш да спечелиш?

– Монте Карло е една от първите в списъка ми. Разбира се, също Индиън Уелс и Маями… Ако играеш добре в един турнир, ще го направиш и във втори. Вече спечелих в Синсинати, така че не е в класацията. Но всяко „Мастърс“ състезание е удивително. Винаги съм харесвал и Канада, допадат ми кортовете там, а и публиката е великолепна.

– А какво ще кажеш за Монте Карло?

– Този турнир има голяма история, не е лесно да го спечелиш. През годините Рафа Надал е човекът, който най-много е побеждавал тук и това показва колко тежко е това състезание. Във всеки сезон винаги има нови лица в заключителните кръгове. Също така е трудно, защото това е първият „Мастърс“ на клей и има своята тежест до края на сезона на тази настилка.

– Кой град-домакин на „Мастърс“ надпревара ти е любим и защо?

– Харесват ми условията в Синсинати, има и увеселителен парк наблизо. Всичко е някак лежерно. В Индиън Уелс има страхотни ресторанти, кортовете са на ниво. Турнирът се разви много през годините. Бил съм там над 10 пъти и всяка година виждам подобрения. Монте Карло също е сред фаворитите ми. Живея тук отдавна, но дори и извън това, винаги е било значимо място за мен. Всички домакини на „Мастърс“ полагат страхотни усилия през годините, за да може винаги да се чувстваме добре дошли. Всяка година надграждат и това доста помага на играчите. Всеки сезон битката е невероятна.

– Помниш ли дебюта ти на „Мастърс“?

– Маями е специално място за мен, защото като юноша играх доста там. Чувствах нещо от рода на: „Добре, същото, което правя при юношите, ще се случва и при мъжете.“ Но познайте какво? Трябваше да разбера истината по трудния начин. Спомням си, че имах много тежки мачове в квалификациите, а в основната схема ставаше още по-горещо. Физически се чувствах много изморен. Иначе ми харесва времето, обичам да е горещо и влажно, но тези метеорологични условия се засилваха все повече. Бях много неподготвен и загубих от Стаховски. Но вълнението от присъствието ми в Маями ме завладя.

– Коя победа на „Мастърс“ би определил като най-добрата за теб?

– Играл съм срещу наистина отлични състезатели през цялото време. Например в Монте Карло три пъти загубих от Рафа. В Мадрид паднах от Доминик Тийм в третия кръг, а имах пет мач пойнта в третия сет. В Рим винаги е било интересно. Трябваше да играя три сета с Бердих, изправих се срещу Фабио Фонини на негова територия, което никога не е лесно. Имал съм много хитри опоненти. Някои от тези срещи са най-запомнящите се за мен.

– Кой е любимият ти спомен извън корта или някоя активност на „Мастърс“ турнир?

– Посещението на увеселителния парк в Синсинати. Ходех там всеки ден след мача ми. Бях доста уморен, но си казвах: „Просто искам да се повозя“. Харесва ми кулата. Има ли скорост, е чудесно. В Индиън Уелс ходих до пистата няколко пъти и много се забавлявах.

– Кой е мечтаният ти мач на „Мастърс“?

– С удоволствие бих играл с Даниил Медведев на финала в Маями. Харесва ми такова предизвикателство, защото той е тенисист, който се представя абсолютно удивително. Също с Новак Джокович в Индиън Уелс. Такива мачове искаш да печелиш.

– Най-тежкият ти мач на „Мастърс“?

– Спомням си един много добър с Давид Ферер, когато беше в своя пик в Синсинати. Беше три сета и накрая бях изпушил. Той ме разиграваше, а аз се държах, доколкото мога, но бях на края на силите си. Същото беше на няколко пъти с Рафа в Монте Карло. Три сета и накрая имам усещането, че през цялото време съм играл срещу вятъра. Нищо не ставаше, нищо не работеше. В Индиън Уелс имах ужасен мач с Джак Сок. И двамата играхме невероятно, а той спаси два мач пойнта. Беше луда битка и няма да забравя как публиката изригваше при всяка точка. В Рим беше страшно, когато играеш с италианци. Играхме с Фабио на корт „Пиетранджели“ и тъкмо щеше да завали в третия сет, а с тези статуи наоколо се чувстваш като в „Колизеума“. Беше забавно.

– Най-великият мач, който някога си гледал на „Мастърс“?

– Помня как Доминик Тийм и Роджър Федерер направиха един луд мач на финала в Индиън Уелс през 2019. Същото беше година по-рано между Роджър и Хуан Мартин Дел Потро. Невероятни срещи! Беше впечатляващо да гледаш Рафа и Роджър в Маями, когато Федерер спечели с 6:3, 6:4. Светлините изгаснаха и нямаше много за казване. Помня, че след мача дори Рафа заяви: „Няма много какво да се каже.“ Забавно е да виждаш такива играчи, които не само притежават способността да признават, но и да виждат реалността.

– Любимият ти корт в „Мастърс“ турнир?

– Бих казал, че Централният корт в Индиън Уелс е много сложен за игра в зависимост от отделните часове. Може би това е най-хубавият корт, на който можеш да покажеш най-доброто. На него се играе много различно, като зависи от температурата и вятъра. Смятам, че на всеки друг корт мога да се приспособя много добре и доста бързо. Този винаги ми създава проблеми, но пък обожавам предизвикателството.