Григор Димитров отпадна и на двойки в "Куинс"

Спорт
11:46 - 16 Юни 2022
2189
Григор Димитров отпадна и на двойки в "Куинс"

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров и английският му партньор Даниел Еванс загубиха мача си от турнира на двойки в “Куинс” срещу американския тандем Тейлър Фриц - Томи Пол с 6:2, 6:7(3), 6-10 за 1 час и 35 минути игра.

Двубоят протече с високо темпо, класически атрактивни волета и неколкократни прояви на класа от страна на четиримата, като специално Григор неведнъж зарадва публиката с нестандартните си изпълнения. 

Както е известно, по-рано през деня той загуби на сингъл от Ботик ван де Зандсхулп, но все пак реши да проведе срещата на двойки с Еванс, който също бе елиминиран от основната надпревара в Лондон.

Фриц и Пол също не са типични двойкови играчи, но имат несравнимо повече опит като тандем, след като това им беше 19-ият двубой в турнирите на АТР, първият от които през 2016 година.

През този сезон те стигнаха до четвъртфиналите на “Мастърс”-а в Индиън Уелс и вече изиграха един мач заедно на тревните кортове в Хертогенбош, отпадайки от Макендзи Макдоналд и Ботик ван де Зандсхулп.

Единственият предишен двубой на дуото Димитров - Еванс бе през 2020-а на “Мастърс”-а в Рим, където те отстъпиха с шампионски тайбрек на Максимо Гонсалес и Диего Шварцман. Самият британец е доста по-реномираният от двамата на двойки, като с помощта на Нийл Скупски е достигал два пъти до финал на “Мастърс” - в Маями и Монте Карло миналата година, макар да не е печелил титла.

Българо-английският тандем осъществи пробив за 3:1, въпреки че изоставаше с 40-0 и не изглеждаше сякаш американците ще се пропукат. Много красив и важен се оказа техничен минаващ бекхенд на Димитров за 40-30, а после Еванс хитро затвори правата и принуди Пол да сбърка форхенд по обратния диагонал. Именно Пол след това направи двойна грешка и осигури мини-пробива, а той беше затвърден с експресен сервис-гейм на Григор, практически без игра и без загубена точка - 4:1.

Чудесен ретур-уинър от форхенд на българина доведе до 0-30, Фриц с два аса и два невърнати сервиса успя да измъкне американците от проблемната ситуация. Точно той в следващия гейм показа класа и от ретур, но Еванс се справи с началния удар и с помощта на едно прекрасно бекхенд-воле от Гришо двамата поведоха с 5:2.

Димитров пласира два отлични ретура и чрез тях се стигна до 30-30, а британският му партньор се понрави с добро изпълнение от форхенд за сетбол. Той беше реализиран от българина, който се постара да настигне къса топка и да я прати коварно към Фриц, чието воле излезе в аут - 6:2 за 27 минути игра.

Още в първия сервис-гейм на Гришо в следващия сет се стигна до брейк-бол (40-40), защото най-добрият ни тенисист два пъти беше хванат в крачка, докато атакува мрежата, а ретурите биваха пращани ниско в краката му. Именно той обаче се погрижи да не се стига до пробив със серия от форхенди, които провокираха грешка от воле на Пол.

При 2:2 Григор записа ас за 30-0, а другите три негови начални удара се оказаха невърнати, за да запише българо-английския тандем безпроблемен гейм на нула. По един отличен ретур на двамата им осигури двоен брейк-бол впоследствие, но Фриц с мощни сервиси по диагоналите ги отрази - 3:3.

При 4:4 нашият тенисист направи двойна грешка за 30-30, след като предишната точка беше загубена заради груба неточност от съдията на стола и лайнсмените, тъй като два пъти топката от американците излизаше в аут, но отсъждане не последва. Непредизвикана от форхенд на Григор пък осигури два брейк-бола на Фриц и Пол, като първият бе отразен с перфектни волета на мрежата на Еванс. Вторият се изпари след неотразен сервис на Димитров по правата в полето за равенство и резултатът стана 5:4.

Гришо блесна при 5:5 с изумително бекхенд-воле от височина над главата му, а после закова топката в краката на излизащия напред Фриц за 30-30. Еванс показа отлични рефлекси на мрежата, но впоследствие трябваше да отразява със сервиса си шанс за пробив. Това се случи със смач на българина и последната почивка във втория сет дойде при 6:5.

В крайна сметка се стина до тайбрек и американското дуо първо стигна до мини-пробив, а набързо и поведе с 0-3. То продължи с набраната инерция и след по едно сбъркано воле от Димитров и Еванс резултатът стана 0-5, като Гришо върна един мини-брейк с ретур-уинър от бекхенд. Фриц и Пол се добраха до пет сетбола, а Григор отрази два от тях с началните си удари - 3-6. Фриц с топовен сервис обаче приключи спора и вкара мача в решителен шампионски тайбрек.

Американците поведоха първи с мини-пробив и в него, след като Еванс не се справи с воле на мрежата - 1-2. Много бързо паритетът бе възстановен с чудесен ретур на българина, довел до грешка на Пол. Феноменален лоб на Фриц обаче възстанови минималия аванс при 2-4, а после невероятен минаващ негов бекхенд заблуди Григор с острия си диагонал - 2-5. Пак той заби ас и увеличи преднината на 2-7, след което два сервиса на Димитров направиха резултата 4-7. 

Великолепна точка, завършена с воле на българина, но проведена основно с форхендите на Еванс, заличи още един мини-пробив изоставане за техния тандем при 5-8. За съжаление, британецът сгреши край мрежата и подари три мачбола на съперниците при два техни сервиса. Още първият беше реализиран и двубоят приключи с обрат - 6:2, 6:7(3),6-10 за 1 час и 35 минути.