Григор Димитров: През този сезон няма да бързам да постигам резултати

Първата ни ракета призна, че не е сигурен, че става за треньор

Спорт
20:25 - 02 Януари 2020
2933
Григор Димитров: През този сезон няма да бързам да постигам резултати

Тези дни на Григор Димитров няма да му е много лесно. В Сидни най-добрият български тенисист ще изпълнява поне две роли - звезда на националния ни отбор за новия турнир ATP cup и капитан. Той ще започне деня си като треньор край корта, а 10 минути след края на първия мач ще трябва да играе. Ако се налага, ще участва и на двойки.

“Определено съм мислил по този въпрос. Не знам как точно ще се справям, но и преди ми се е случвало да излизам веднага, за да играя. Най-важното е да не претоварвам тялото си, за да остана свеж, както се чувствам в момента. Знам, че ще ми бъде трудно просто да седя на стола и да гледам първия мач. Предизвикателството е голямо и нямам представа какво точно ме очаква. Но се вълнувам от това, което ни предстои. Готов съм за всичко, а разчитам и на подкрепата на останалите момчета”, заяви Димитров на пресконференцията преди началото на мачовете.

Първият ни съперник в предварителната група е Великобритания.

“Винаги съм си мечтал да бъда от другата страна. Знам, че не е лесно и нямам представа дали ставам за треньор. Мога само да споделям опита си с момчетата и да им казвам какво мисля за съответната ситуация. Точно затова сме отбор. Можем да спорим по всякакви въпроси, да търсим правилните решения всеки ден и това е страхотно.

В момента се занимавам с нещо съвсем ново от това, което съм правил досега. Знам, че напрежението ще бъде много голямо и различно отпреди, но през целия си живот досега съм бил под напрежение. Точно по тази причина моментът е по-специален - и за мен, и за останалите от отбора. Не бих казал, че очаквам помощ от момчетата, по-скоро бих го нарекъл единство. И смея да твърдя, че го постигаме. Без значение кое време на деня или нощта е и дали е по време на мач, ще се подкрепяме изцяло във всичко и
за мен това е най-важното”, допълни Димитров.

Той припомни за контузията в рамото, която едва не провали целия му сезон, и тази година не смята да бърза да постига резултати на всяка цена. Българските тенисисти са с екипи Nike като Григор, който отдавна е сред най-популярните рекламни лица на марката в тениса.

Мачовете на ATP cup донякъде ще бъдат и благотворителни. Всеки отбелязан ас в Сидни, Бризбейн и Пърт ще носи по 100 долара за Червения кръст в Австралия, а парите са предназначени за пострадалите от опустошителните пожари в страната. Организаторите очакват общата сума да достигне 150 000 долара.

Отделно от тази инициатива играчите от австралийския отбор (Алекс де Минор, Ник Кириос, Джон Милман и Джон Пиърс) ще събират средства за борбата с огненото бедствие.

Заради пожарите по Източното крайбрежие и най-вече в района около Сидни започна евакуация.

На турнира пък ще има допълнителни лекарски екипи заради повишения риск от замърсения въздух и оранжевата мъгла, която вятърът разнася. Екипите ще следят състоянието не само на тенисистите, но и на съдиите, подавачите на топки и всички останали от персонала край кортовете.

“Ако не е здравословно, не е и това е положението. Страстта ни към играта помага да преминаваме през ситуации като тази”, коментира бившият №3 в световната ранглиста.