Григор Димитров: Трябва да вдигна още нивото

Чувствам се отлично, призна българският тенисист

Спорт
16:52 - 01 Септември 2023
2836
Григор Димитров: Трябва да вдигна още нивото

Григор Димитров изигра един от най-силните си мачове през настоящия сезон и напълно обезличи Анди Мъри, за да се класира за третия кръг на US Open.

Първата ни ракета не отпусна нито сет на бившия шампион в надпреварата и изрази амбиции в интервюто си на корта, че може да повтори класирането си за полуфиналите от 2019 година, а ето какво сподели най-добрият български тенисист на пресконференцията си след мача:

"Страхотен ден, това беше един страхотен ден. Щастлив съм, че спечелих в последователни сетове. Това беше от ключово значение за мен. Щастлив съм колко добре се движех днес по корта. Чувствах се отлично физически, въпреки че играх толкова дълъг мач в първия кръг. Изнесох едно наистина много дисциплинирано представяне и съм много доволен от играта си в хода на целия мач.

Да, определено е страхотно. Дори вчера се чувствах отлично във фитнеса и усетих как тялото ми се е възстановило по най-добрия възможен начин. Бях се наспал добре, почивах достатъчно и направих всичко, за да бъда в тази позиция. Това ми дава увереност да изляза на корта и да започна да се хвърлям за всяка една топка. Днешният мач беше много физически. Винаги е по-добре да спечелиш в три сета, отколкото в пет, но трябва още повече да вдигна нивото си на игра.

По-добър съм, отколкото преди. На 32 вдигам по-големи тежести и усещам тялото си по-силно отпреди пет години. Това ме прави много уверен. През тази година имах някои отлични седмици, така че всичко засега е отлично и гледам да не премислям прекалено много нещата, а просто да правя, каквото се изисква от мен на корта и във фитнес залата.

Знам, че правя много неща на корта, които затрудняват другите играчи, така че ще се придържам към това. Винаги можеш леко да промениш играта си и да подобриш някои неща. Това е наша работа като екип - да седнем и да обсъдим какво можем да направим по-добре. Аз съм мотивиран и развълнуван, защото всеки ден мога да правя това. Сега съм на този етап от кариерата си, в който просто оценявам всеки ден когато се събудя, тялото ми се чувства отлично и мога да изляза спокойно да поиграя. Разбира се, то е неизбежно да нямаш някакви болки, но същевременно гледам нещата да се развиват естествено. Нищо никога не е чак толкова лошо или добро. Може би просто съм станал по-зрял.

Никога не е лесно да отразиш мачбол. На всички три мачбола подходих много аресивно. Спомням си, че спечелих една от тези точки със страхотно деми воле, което едва мина над мрежата. Просто опитвам всичко възможно да спечеля конкретното разиграване. Гледам да не отдавам значение на това по какъв начин съм спечелил дадения мач. Оценявам победата и знам, че имах малко късмет, но се борих за него и както знаем, то победата обича подготовката, а аз се подготвих много добре. Тренирах много преди началото на турнира и чувствах, че дори да загубя, то не бих изпитвал съжаления, защото съм направил всичко възможно. Днес нямаше разлика в това отношение. Исках просто да изляза на корта и да дам всичко от себе си.

Много играчи започнаха да играят изтеглени далеч зад основната линия, така че ако улучиш точния момент за къс топка, то се се превръща в лесен удар. Трябва обаче да следиш много внимателно играта, за да използваш този прийом. Аз използвам много своя сечен бекхенд и за мен е по-лесно да изпълнявам този удар и да варирам с него, което поставя съперниците ми в некомфортна ситуация, защото не знаят какво ще последва. Това е наистина интересен удар, който вероятно ще виждаме все повече.

Саша Зверев е невероятен играч. Играли сме немалко пъти помежду си и той ме победи в последните два случая, но това е просто поредния мач и няма да подхождам по някакъв по-различен от обичайното начин. Концентриран съм най-вече върху моята страна от мрежата. Оценявам предизвикателството на опонента и различните качества на играчите. Сега имам ден за възстановяване, в който да помисля какво бих могъл да направя малко по-различно и да изготвя достатъчно добър план за игра.