Григор Димитров закръгли победите на 400

Първата ни ракета играе в Чънду

Актуални новини
10:25 - 23 Септември 2023
2811
Григор Димитров закръгли победите на 400

Григор Димитров не изигра особено убедителен мач, но се класира без загубен сет за 1/4-финалите на тенис турнира в Чънду (Китай, $1,15 млн.). Като поставен под №3 в схемата от категория "АТР 250" първата ни ракета (№20 в света) по право почива на старта, а във II кръг тази сутрин елиминира Хуан Пабло Варияс с 6:3, 6:4. За най-добрия български тенисист в историята това беше юбилейна победа №400 в професионалния тур.

"Много съм щастлив отново да съм тук и да играя пред вас. Феновете бяха невероятни през цялата седмица. Последните години бяха трудни за всички. Радвам се, че се завърнах, а още повече - че го направих с победа. Чудесно е да видя някои познати лица. Феновете са страхотни и наистина се радвам, че започнах успешно турнира", сподели бившият №3 в света в ТВ Интервюто на корта.

Запитан за постигнатите 400 победи, Димитров отговори с усмивка: "Почти се просълзих. Честно казано, не бях наясно с тази статистика. Годината за мен до момента е доста луда. Чувствам се смирен. След толкова много години в тура винаги е специално да запишеш подобно постижение. Да имам 400 ATP победи е нещо наистина великолепно. Много съм щастлив."

Мачът трябваше да се играе още вчера, но заради дъждовно време в китайския град беше отложен за днес. Въпреки стандартния резултат играта на централния корт продължи почти час и половина, след като 32-годишният българин трудно затвърждаваше превъзходството си над 27-годишния перуанец и пропусна да запише много по-изразителен успех в изобщо първата среща помежду им.

И в двата сета Григор повеждаше с пробив и допускаше рибрейк. В първата част това се случи дори два пъти, като едва след третия брейк в подаването на Варияс нашият топ тенисист успя да затвори сета. Във втората част ситуацията се повтори още веднъж, като този път след втория пробив Димитров сложи точка на спора след 1:26 ч.

На 1/4-финалите българинът ще се изправи срещу австралиеца Кристофър О`Конъл, който още вчера спечели своя мач срещу Таро Даниел (Япония) - 7:6 (10), 6:4. Това ще е трети мач между двамата, като хасковлията е спечелил и двата предишни - на Australian Open през 2017 г. и на "АТР 250" този сезон в Женева.