Григор Паликаров става постоянен гост-диригент на Варненската опера

Маестрото отбеляза 50-годишния си юбилей със симфоничен концертт

Култура
17:05 - 03 Ноември 2021
1795
Григор Паликаров става постоянен гост-диригент на Варненската опера

Маестро Григор Паликаров става постоянен гост-диригент на Варненската опера от сезон 2021/2022 година, съобщиха днес от пресслужбата на Театрално-музикалния продуцентски център /ТМПЦ/ в морската столца. Културната институция ще чества и 50-годишнината на изтъкнатия диригент със Симфоничен концерт на 5 ноември от 19 часа.

От ТМПЦ цитираха маестро Паликаров, който посочва, че работи прекрасно с Варненската опера вече повече от 10 години. Той приема новата си позиция едновременно като престиж и отговорност и уточнява, че като постоянен гост-диригент ще обърне специално внимание на оркестъра, защото това е гръбнакът на всеки оперен театър.

За предстоящия симфоничен концерт, обвързан с неговия личен юбилей, маестрото споделя, че в програмата са включени Празничната увертюра от Дмитрий Шостакович, Концерт за пиано и оркестър в ла минор от Роберт Шуман и симфоничната поема "Смърт и просветление" на Рихард Щраус.

Григор Паликаров е родeн в Пловдив на 29 октомври 1971 г., завършва НУМТИ „Добрин Петков“ в родния си град със специалност пиано и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ с магистърски степени по четири специалности: оперно-симфонично дирижиране при акад. В. Казанджиев и проф. Ив. Вульпе, композиция при проф. Д. Тъпков, пиано при проф. Кр. Тасков и хорово дирижиране при проф. Ст. Кралев. Специализира композиция при проф. Ерих Урбанер от Виенския университет за музика и изпълнителско изкуство. Професионалната си кариера като диригент започва в Симфоничния оркестър на Ансамбъла на Българската армия (1995–1997), на който става главен диригент (1997–1999).

Дебютира в Софийската националната опера и балет, като дирижира гала концерт на Гена Димитрова по нейна лична покана през 1998 г., а от 2001 г. е щатен диригент на операта. От сезон 2005/2006 поема поста на главен художествен ръководител и диригент на Симфонично-оперетно дружество „Маестро Г. Атанасов“ в Пазарджик, а от 2015 г. ръководи и Студентския симфоничен оркестър към НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Григор Паликаров е чест гост-диригент на много оркестри и оперни театри в страната. Сред изявите му специално място заемат многобройните студийни записи със Симфоничния оркестър на БНР, както и участията му в национални и международни музикални фестивали.

Заставал е на пулта на Кралската белгийска филхармония – Брюксел, Националната опера и балет – Любляна, Виенския камерен ансамбъл „Нов тон“, Симфоничния оркестър „Сенчъри“ – Тайпе, Компания Опера Съркъл – Кливланд, Красноярската опера и балет – Русия, Филхармония „Яначек“ – Чехия, Ченстоховската филхармония – Полша, симфоничните оркестри на Бари, Юкатан, Монтерей в Мексико, Солун, Националния оркестър (СОДРЕ) и националния хор на Уругвай, оркестър „Магна Греча“ – Италия и др. Наред с диригентската си дейност той композира, концертира като пианист и преподава в НМА „Проф. П. Владигеров“ в София.