Григорова: Проектът на бюджет на Столична община не решава нито един проблем на транспорта

Недопустимо е финансови потоци, които със сигурност ще постъпят в касата, да не бъдат включени в бюджета й, заяви общинският съветник

Новини
09:27 - 06 Март 2024
2059
Григорова: Проектът на бюджет на Столична община не решава нито един проблем на транспорта

"89 млн. лв. са средствата, които следва да покрият разходите по дейността и да осигурят нормална печалба на дружествата в размер на 5%. Недопустимо е финансови потоци, които със сигурност ще постъпят в Столична община, да не бъдат включени в бюджета й", каза Ваня Григорова.

На заседанието на Комисията по транспорт и пътна безопасност в СОС беше разгледан проектът на бюджет на Столична община за 2024 година. Общинският съветник от Местна коалиция "БСП за България" за пореден път обърна внимание, че в разчетите не са отразени компенсациите за градския транспорт от държавния бюджет.

"В проекта не са предвидени и средствата за увеличение на заплатите на транспортните работници - 15% от 1 март 2024 г., макар че вече беше подписано споразумение със синдикатите. В същото споразумение е записано, че ще бъде въведена нова бонусна система, за функционирането на която също са необходими средства, а такива няма в бюджета на СО".

Ако всичко това е предвидено да се направи в Икономическата рамка на обществения транспорт в София, то следва въпросната рамка да ни бъде предоставена своевременно, обясни още тя.

"Недопустимо е общински съветници от мнозинството да разполагат с нея, но не и тези от опозицията. Това е против всички правила на демокрацията и ни поставя в невъзможност да подкрепим проект на бюджет, в който няма отделени средства за работещите в градския транспорт, заяви Ваня Григорова.

Ако дружествата бъдат задължени да покриват увеличените разходи за фонд работна заплата, без те да са адекватно финансирани, това ще доведе до допълнителното им задлъжняване, а само "Столичен Автотранспорт" ЕАД към края на предходната година има почти 18 млн. лв. задължения".

Григорова обърна внимание, че са заложени само 2 млн. лв. за подновяване на релсов път, което е крайно недостатъчно.
"Така например споделеното трасе по бул. "Константин Величков" е в драматично състояние, което води до ускорено амортизиране на гумите на автобусите и значително увеличени разходи за дружеството за гуми. Води и до повишен риск от ПТП. Затова от Местна коалиция "БСП за България" настояваме за увеличение на това перо от бюджета на 5 млн. лв.".

Ваня Григорова беше категорична, че проектът на бюджет на Столична община в настоящия му вид не решава нито един проблем на транспорта.

"А процедурата по обсъждането и приемането на най-важния за годината документ е опорочена от филтрираната информация, която се изпраща до общинските съветници от различните групи. Това е в противоречие с всички заявки на управляващите от ПП-ДБ-СС за прозрачно и открито управление, което беше представяно на софиянци като алтернатива на модела ГЕРБ", завърши тя.