Гримьорната на Константин Кисимов става музей

Актуални новини
12:46 - 11 Април 2022
1685
Гримьорната на Константин Кисимов става музей

Гримьорната на Константин Кисимов във великотърновския театър ще бъде превърната в музей по случай 125 години от рождението му, съобщи Васил Вълчев, директор на Музикално-драматичен театър (МДТ) “Константин Кисимов“.

Помещението е ремонтирано и съвсем скоро ще е отворено за посещения от публиката. В гримьорната ще бъдат показани два оригинални костюма от знакови роли на бележития актьор, които се пазят като реликви в архива на театъра.

Единият е от ролята на Аркашка в пиесата „Лес“ на Островки, с която през 1950 г. Кисимов печели Димитровска награда. Вторият костюм е от превъплъщението му в Езоп през 1956 г. в едноименната пиеса на Гилерме Фигейреду. За тази роля на българина в Бразилия е издигнат паметник, уточниха от театъра. Автентични гримове от 50-те години на миналия век ще бъдат подредени върху тоалетката. В гримьорната ще могат да се видят и портрети на Кисимов в различни сценични образи.

Константин Кисимов е роден на 16 април 1897 г. в Търново и е потомък на патриотичен търновски род. Завършва право в Софийския университет, но не става адвокат или съдия, а се отдава на любовта си към театъра и киното.

През 1922 г. започва да учи в театралната школа при Народния театър, а по-късно е изпратен на специализация в Сорбоната в Париж, откъдето се завръща през 1928 г. Дебютът му на театралната сцена е в ролята на Сганарел в „Любовта лекар“ от Молиер в Театър Студия на Исак Даниел. След като през 1924 г. студията се разформирова, постъпва в Народния театър, където играе до края на живота си.

Известният великотърновски актьор през годините е създал на театралната сцена незабравими образи от нашата и световната драматургия, а сред тях са „Големанов”, „Хамлет”, „Хъшове”, „Свекърва”, „Тартюф”, ”Боряна”, „Опечалена фамилия” и др. Участва „на живо“ в постановки на прохождащия телевизионен театър и прави великолепни роли в „Камък в блатото“ (1959), „Юнгфрау“ (1961) и „Българи от старо време“ (1963).

В седмицата, посветена на годишнината във Велико Търново ще бъдат открити две изложби – едната в центъра на града, а другата – във фоайето на театъра.

Кулминацията ще е на 15 април от 19:00 часа със спектакъла „Хъшове“ по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Режисьор е Бойко Илиев, сценографията и костюмите са на Лидия Къркеланова, а в постановката участва целият драматичен състав на театъра. „Хъшове” е любимата пиеса на Кисимов, а ролята на Странджата е сред емблематичните образи, които той пресъздава на театралната сцена.