Грипът ще удари мощно през февруари

Тази година грипът е като снега - още го няма, шегуват се експертите

Новини
11:12 - 02 Януари 2020
1314
Грипът ще удари мощно през февруари

Епидемичното развитие на грипа, когато ще има много болни, ще бъде през февруари, а може би пикът ще е в края на февруари. Това прогнозира пред БНТ Тодор Кантарджиев. Според него в момента е рано да се говори за епидемия, защото все още случаите на заболелите са единични. Специалистът смята, че циркулацията на вируса ще започне в средата на януари.

От началото на сезона са доказани само 4 случая на грип. Преди около седмица в Бургас бяха доказани първите два случая в страната. 

"Тази година грипът е като снега - още го няма. Децата са с класическите симптоми - температура, главоболие, повръщане, кашлица. В момента имаме 4-годишно дете с диагноза свински грип", обясни и доц. д-р Атанас Мангъров от Инфекциозната болница в София пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че това заболяване не се отличава по нищо от другите респираторни инфекции. Всяка година щамовете са различни, а повечето хора нямат антитела срещу тях. „В един момент се разболяват много хора и тогава говорим за епидемия от грип. Не можем да разпознаем грипа", каза още специалистът.

Експертите обясняват, че при заболелите от грип от А-група и от B-група няма кой знае каква разлика. B-групата по-трудно се поддава на лечение с приетите лекарства срещу вируса на грипа. Тя причинява епидемия, която в национален мащаб се развива по-бавно, но и отшумява по-бавно, към средата на март.