Гриша Ганчев окончателно е невинен по "захарното дело"

Общество
12:04 - 09 Юни 2022
4206
Гриша Ганчев окончателно е невинен по "захарното дело"

Бизнесменът Гриша Ганчев окончателно е оправдан по т.нар. „захарно дело“. Разследването по него започна преди 10 г., в спецсъда бе внесено през 2015 г.

Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в сила оправдателните присъди на Ганчев, сина му Данаил и още седмина подсъдими, обвинени за ръководство и участие в престъпна група за данъчни престъпления, съобщи „Лекс“.

Собственикът на „Литекс Комерс“ и на футболния клуб „ЦСКА – София“ е оправдан и по обвинението, че се е заканил да убие бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Единственият осъден и то условно остана Милко Талев – правнук на писателя Димитър Талев. Той беше признат за виновен и от трите инстанции за данъчно престъпление, защото е декларирал фиктивни доставки на продукти и приспадал данъчен кредит, като укритите данъци са за над 194 000 лв. Първата инстанция му бе наложила условно наказание от 3 г., което АСНС намали на две, а в решението на върховните съдии пише, че „по-голяма снизходителност не може да се очаква".

Върховната касационна прокуратура не е поддържала обвиненията срещу Ганчев за заканата с убийство и за ръководството на престъпна група, пише в решението на ВКС. Прокуратурата опита да докаже извършени данъчни престъпления и чрез информация от специални разузнавателни средства (СРС), но доказателствата бяха отхвърлени, тъй като законът не позволява използване на СРС за разкриването им.

Сагата с Гриша Ганчев започна през 2012 г., когато синът му Данаил и още няколко души бяха арестувани. Собственикът на "Литекс Комерс" бе изправен пред съда за неплатени данъци в размер на 711 580.56 лв., което ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Прокуратурата твърдеше, че продажбите били извършвани чрез фирмите „Симек“ ЕООД, „Никдоналд Комерс“ АД и „Лозев“ ЕООД.

Гриша Ганчев бе обвинен, че ръководи престъпна група и склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Срещу него бе повдигнато и обвинение за закана за убийство към бившия шеф на НАП Красимир Стефанов.

Специализираната прокуратура прати Ганчев на съд по второ дело, в което е обвинен за лидер на още една престъпна група за данъчни злоупотреби при търговия със захар.

Първоначално делото беше върнато на прокуратурата, но в края на 2019 г. спецсъдът отхвърли искането на защитата за поредно прекратяване.

Сега ВКС категорично казва, че няма събрани доказателства служебните отношения между членове на надзорния и управителния съвет на „Литекс Комерс“ и партньорите им да са прераснали в престъпни зависимости. След това ВКС сочи, че правилно апелативният спецсъд е посочил, че основният спор е с тезата на прокуратурата за два договора за отговорно пазене на захар, сключени от „Литекс Комерс“ с „Никдоналд Комерс“ и „Лозев“ ЕООД, както и един договор за периодични продажби на захар със „Симек“ ЕООД.

Според върховните съдии правилно спецсъдилищата са приели и че експедициите на захар въз основа на договорите за отговорно пазене не могат да се приемат като продажба и следователно не е настъпило данъчно събитие, което да изисква фактуриране и включването на фактурите в дневниците за продажби и справките-декларации по ЗДДС.

За изнасянето на количествата захар са били съставяни нужните документи, но ВКС подчертава, че това „не означава, че фактическата експедиция, придружавана от посочените документи, направена в изпълнение на договорите за отговорно пазене, прехвърля собствеността на стоката, в случая количествата захар, върху изпълнителя на договора“.