Гриша Ганчев опрости 500 000 евро на Любо Пенев

Спорт
18:30 - 30 Април 2020
38562
Гриша Ганчев опрости 500 000 евро на Любо Пенев

Бившият национален селекционер на България и легендарен голмайстор Любослав Пенев изненадващо се прибра в България и подписа договор с новака в елита Царско село, след като повече от година не се беше вясвал у нас. Публична тайна е, че Чичовото, както е по-известен Любослав, има десетки кредитори, на които дължи близо 4 млн. лева и по тази причина благоразумно стоеше далеч от родината. Lupa.bg обаче научи, че Пенев си е у дома, тъй като микренският бос Гриша Ганчев му е опростил над 500 00 евро, които има да му връща.

Чичовото започва да затъва, като първо 800 000 евро кредит от "Корпоративна Търговска Банка" - през 2006 г, след което и 1,2 милиона евро от "СИБАНК". С втория кредит Пенев се сдобива през 2010 година, докато е треньор на Литекс. Именно тогава Гришата се съгласи да покрие дълга, като удържа парите от заплатата на Любо. Схемата вървеше, след това Пенев пое националния отбор, но продължи да плаща на Ганчев. После отново се върна в Литекс. През 2016-а г. обаче избяга във втория отбор на Валенсия. До този момент според запознати е издължил на боса около 700 000 евро от 1,2 милиона.

Заради бягството му Гришата се бил зарекъл, че ако го мерне в България, ще види как се разваля мъжка договорка за милиони. И Пенев чинно си стоеше надалеч и ближеше рани. В последно време обаче отношенията между двамата се затоплили, като мълвата е, че Пенев е готвен за висок пост след новия конгрес на БФС. Както е известно, централата е в безтегловност след оставката на Боби Михайлов и извънредното положение попречи да бъдат насрочени нови избори.

Ел Голеадор на няколко пъти водеше Литекс

Ганчев сам звъннал на Любо и му казал: "Прибирай се спокойно, пито-платено. Имам големи планове за тебе" и Ел Голеадор нямало как да отклони предложението.

Бившият треньор на националния ни отбор по футбол обаче и до ден-днешен не е погасил други дългове от близо 4 милиона лева. Логично години наред е следван неотлъчно от частни съдебни изпълнители. Един от тях беше наложил запор върху дружествения дял на Пенев във фирмата му в деня, в който специалистът беше старши треньор на ЦСКА, а възпитаниците му трябваше да играят с Фулъм в Лондон.

Наложи се фирмата на президента на "армейците" тогава Димитър Борисов - "Титан", да предостави финансови гаранции, за да отпадне забраната за чужбина срещу треньора на "червените". Така Пенев се появи за второто полувреме на стадион "Крейвън Котидж", а ЦСКА загуби с 0:1 през есента на 2009 година.

През годините Любослав Пенев имаше регистрирани няколко фирми, на които е наложен запор именно заради задълженията към банките.