Гриша Ганчев похарчил 1 млн. лв. по олимпийския шампион Новиков

Златният медалист от Игрите в Париж станал българин след конфликт с украинската борцова федерация

Спорт
03:01 - 09 Август 2024
3052
Гриша Ганчев похарчил 1 млн. лв. по олимпийския шампион Новиков

Първият златен медалист на България от Олимпийските игри в Париж – Семен Новиков, сподели на добър български в шампионското си интервю, че се надява да е донесъл радост на България и у нас да заобичат украинците така, както руснаците.

Въпреки солидната си биография като борец в класически стил, 26-годишния Семен Новиков е слабо познат на родната публика и това навярно се дължи на факта, че той е българин едва от пролетта на миналата година.

Първият златен медалист на България от Игрите в Париж е роденият в Украйна Семен Новиков.

Семен е роден е в Харков през 1997 г. За пръв път играе борба, когато е на 6, по инициатива на близък семеен приятел, който е и треньор. През 2020 г., когато още се състезава за Украйна, Новиков става европейски шампион в категория до 87 кг. Въпреки това не се класира за олимпиадата в Токио, която заради коронавирусната пандемия се провежда през 2021 г. Вместо него за японската столица заминава афроукраинеца Жан Беленюк, който печели олимпийско злато за Украйна.

Украинецът с африканска жилка Жан Беленюк, а не Семен, се бори за Украйна на Олимпиадата в Токио и това мотивира Новиков да приеме българско гражданство, за да сбъдне олимпийската си мечта.

Обиден, че е пренебрегнат за сметка на Жан Беленюк, Семен влиза в серия от конфликти с украинската борцова федерация, които се задълбочават след като Новиков заминава на състезание в Краснодар малко преди Русия да нападне Украйна.

Снимка на Семен Новиков с руската борцова легенда Александър Карелин предизвиква вълна от критики сред украинците в социалните мрежи. На тях Семен отвръща невъзмутимо: „Снимах се с кумира си!“

Година след като Русия нахлува в Украйна през февруари 2022 г., борецът Семен Новиков пристига в България с договор като борец на ЦСКА и получава българско гражданство по бързата процедура. Той започва тренировки с националния отбор по класическа борба през пролетта на 2023 г., след като малко преди това печели бронзов медал за Украйна на европейското първенство по борба в Хърватска.

Основната заслуга Семен Новиков да приеме българско гражданство е на босът на „Литекс комерс“ Гриша Ганчев. Доскорошният собственик на ЦСКА, който е бивш борец, откупува талантливия пехливанин от украинската борцова федерация. Официалната сума за трансфера на Новиков е 10 200 долара, но в спортните среди упорито се мълви, че Гриша Ганчев е похарчил много повече. Разправят, че Ганчев дал под масата 100 000 долара на представител на федерацията и пратил като „хуманитарна помощ“ три джипа „Грейт Уоу“ на украинските спортни функционери, за да откупи Семен за България.

Гриша Ганчев се изръси солено, за да докара олимпийска титла на България в класическата борба след 24-годишна суша.

„Гриша Ганчев е похарчил над 1 милион лева за Семен Новиков – освен, че се изръси с много под масата, за да го докара в България, той му осигури огромна месечна заплата и най-добрите възможни условия за подготовка“, отчитат заслугите на джобния милионер към спортната слава на България в родната федерация по борба.

В Париж Гриша Ганчев видя на живо триумфа на Семен Новиков и плака като малко дете докато прегръщаше родения в Харков борец след олимпийската му титла. Неслучайно 26-годишния шампион специално благодари на Гриша Ганчев в първото си интервю като златен олимпийски медалист.