Гриша Ганчев пред Lupa.bg: Доволен съм, съдът ме оправда!

Ексклузивно
16:45 - 02 Март 2020
5828
Гриша Ганчев пред Lupa.bg: Доволен съм, съдът ме оправда!

„Няма да коментирам оправдателната ми присъда, не искам да говоря по тази тема, освен, че съм доволен“. Това коментира лаконично Гриша Ганчев пред Lupa.bg, часове след като научи, че е оправдан по делото за т.нар. „захарна афера“. 

Собственикът на ЦСКА звучеше видимо щастлив от решението на съда. Още когато получи обвинението, богаташът от Ловеч беше категоричен, че няма как да го осъдят в този процес, който, по думите му, е „скалъпен“. 

По-рано днес стана ясно, че Специализираният наказателен съд оправда бизнесмена, който преди 8 години беше нарочен за ръководител на организирана престъпна група за укриване на близо 700 000 лева неплатени данъци от продажба на захар от заводите на „Литекс Комерс“ в Бургас и Девня.

Ганчев беше признат за невинен и по обвинение, че е заплашвал с убийство бившия директор на приходната агенция Красимир Стефанов. Бившият шеф на НАП бил "страхуван" от Ганчев, че щял да бъде изкормен и обесен за червата си.

Делото започна през 2012 година, а акцията стана популярна като „Захар“. Освен Гриша Ганчев, за участие в престъпната група подсъдими бяха синът му Данаил и още осем души. Само на един от тях - на бизнесмена Милко Талев, спецсъдът наложи тригодишна условна присъда с четиригодишен изпитателен срок.