Гробището във Варна избълва 350 т боклук

Общество
10:46 - 01 Юли 2020
1527
Гробището във Варна избълва 350 т боклук

Огромно бунище от битови, растителни и други отпадъци се образува с времето на територията на Централните гробища във Варна, снимки от камарите обиколиха социалните мрежи и предизвикаха бурни реакции.

Преди месец от общинското дружество „Обреди“ съобщиха, че са предприети действия по извозването на натрупаните отпадъци, а на последното заседание на комисията “Благоустройство и комунални дейности” общинският съветник Янко Станев обяви, че според изчисленията на експерти там има около 300 – 350 тона битов отпадък, класифицирани като смесен битов отпадък, пише „24 часа“.

Забавянето на извозването му е вследствие на извънредното положение, въведено у нас заради COVID-19, и заради изчакване на приемането на Правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, влязъл в сила на 5 май 2020 г., това се казва в съобщение от пресцентъра на Общински съвет - Варна.

Проблемът с формираното макросметище на територията на Централни гробища – Варна ще бъде решен, добави СтаневСтанев. Според изчисленията на общинските експерти има около 300 – 350 тона битов отпадък, класифицирани като смесен битов отпадък.

Общинският съветник заяви, че практиката е била регулярно се извозва битовия отпадък от малките контейнери. През 2018 година след промени в наредбата за гробищни паркове и обредна дейност отпадна „Обреди“ губи правовата възможност да стопанисва гробищните паркове и поради това към този момент има натрупани отпадъци.

През септември миналата година всички общински фирми са преобразувани в общински публични предприятия. „След като минат дъждовете и боклукът изсъхне той ще бъде извозен“, заяви Станев.