Грохнал старец продава магданоз, за да се прехрани

80-годишният дядо обикаля заведенията с надежда за по-нормален живот и храна

Нещо за четене
15:28 - 28 Май 2019
8078
Грохнал старец продава магданоз, за да се прехрани

Един възрастен човечец, един дядо на 80 години олицетвори цялостната обстановка в България. И по-специално състоянието на пенсионерите, които едвам свързват двата края, а някои изнемогват и се чудят как да се препитават.

Този човек от снимката обикаля по заведенията с надеждата, че някой ще си купи магданоз или лук от градината му, защото няма и един лев за да си купи хляб, а на бордюра пред къщата му не е позволено да продава, защото е незаконно и ще бъде глобен заради това че не е издал касов бон за продадена връзка магданоз за 30 стотинки.

Понеже има "само 40 и няколко години" трудов стаж в хубавата ни държава, след като си плати сметките за ток и вода и покрие нуждите си от първа необходимост, му остават около 50 лв. за да изкара следващите 30 дни и така всеки месец.

А какво можеш да си купиш в България с 50 лв.? Приблизително един килограм луканка и същото количество кашкавал?

"Когато се източват и крадат милиони държавни пари години наред - проблем няма. Но, когато бедният старец продаде връзка лук за 50 стотинки, защото няма пари да си купи парче хляб – тогава проблем има. Веднага се активизират държавните органи и идват да го глобят, показвайки, че всички са равни пред закона и трябва да го спазват", коментираха посетители на едно от столичните заведения, където този дядо често минава и те си купуват. И взимат стоката, не му дават само пари, за да не го карат да се чувства неудобно, да не се чувства просяк.

"Всички обществени поръчки са с най-ниско качество, а са по-скъпи от същите такива в Германия, Норвегия и други по-изостанали страни от нас. Наскоро чисто ново кръстовище, което се строеше 1-2 години на стойност над 100 милиона лева, се срути след първия дъжд, а една обикновена пейка струва 10 бона. Стоките по магазините, дори и в малките градове, са по-скъпи от супермаркет в Лондон или Амстердам, в същото време заплатите и пенсиите са многократно по-ниски. Счупихме рекордите по затворени училища и болници, висока смъртност, ниска раждаемост, еднопосочни билети за чужбина", сподели мнението си Алекс Момчев - човекът, който сигнализира за този възрастен господин и несгодите му.

"Законите, които се приемат, работят в полза на 0.1% от населението, но не и за народа. Като се приберем обаче и си включим телевизора, ще видим разни костюмари с тъпо изражение, който ще се подхилват самодоволно и бръщолевят глупости. Повечето от управляващите имат сметки и имоти в чужбина и са осигурили доживот дори и правнуците си, а за хора като този човечец, няма бъдеще, няма по-добър живот, няма шанс...", коментира още Момчев.