Грозев отрича да е подавал сигнал срещу разследваните за руски шпионаж българи

Арестуваните нашенци остават в ареста

Актуални новини
18:32 - 16 Август 2023
2672
Грозев отрича да е подавал сигнал срещу разследваните за руски шпионаж българи

Разследващият журналист Христо Грозев отрича да е подавал сигнал в българската прокуратура за тримата българи, разследвани във Великобритания и у нас за шпионаж в полза на Русия. 

По информация на bTV тримата задържани на Острова – Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, остават в ареста.

От Скотланд ярд са открили фалшиви прескарти и брандирани дрехи на две известни телевизии. Смята се, че дегизирани като телевизионен екип, тримата обвинени са събирали информация на различни места в Лондон, както и в Германия и Черна гора.

Групата е използвала и апартамент в близост до военновъздушната база „Норхолт“.

Медиите на Острова коментират и участието на обвинените в българските избори зад граница от 2015 г. насам. По неофициална информация на bTV двама от тях са свързани с партия „Възраждане“, а един – с БСП. Посланикът ни в Лондон Марин Райков коментира хипотезата за възможност за злоупотреба с лични данни. 

За „мозък“ на операцията се посочва 45-годишният Орлин Русев.

Близка до Бисер Джамбазов и Катрин Иванова говори специално за bTV.

„Предполагам, че има нещо такова, свързано с търсене на хора. Може би наистина е свързано с Външното министерство, защото знам, че имат връзки на високо ниво, каквото и да значи това, в България. Знам, че и тук разполагат с много връзки. Знам, че винаги, когато стане нещо напечено, се звъни някъде на някого да оправя“, каза жената, пожелала анонимност. 

От Софийската градска прокуратура съобщиха вчера, че още през месец март са започнали разследване по глава I от Наказателния кодекс срещу тримата за шпионаж.