Грозна изцепка: Джо Байдън можело да не доживее инагурацията

Републиканците вещаят скорошна смърт на демократа - кандидат за президент

Топ
08:28 - 26 Август 2020
3642
Грозна изцепка: Джо Байдън можело да не доживее инагурацията

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джоузеф Байдън може по здравословни причини и поради напредналата си възраст - 77 години, просто да не доживее до встъпването си в длъжност, ако спечели изборите. Грозната изцепка направи губернаторът на Северна Каролина републиканецът Дан Форест.

В. "Вашингтон пост" съобщи на 26 август, че забележките на Форест са направени на предизборната му среща с избиратели в Северна Каролина. Форест се кандидатира за губернатор на щата. "Можете ли да си представите Камала Харис като президент на Съединените щати?" - попита своите сънародници Форест.

"Искам да кажа, че всички знаем, че Сънният Джо вероятно няма да доживее до 20 януари (денят за встъпване в длъжност). Така че има голям шанс Камала Харис да бъде ваш президент. Не е смешно." - каза вицегубернаторът.

В същото време той определи 55-годишния Харис, който през последните години представлява Калифорния в Сената на САЩ, като "най-левия кандидат" в историята на страната. "Това е, което вие получавате", казва Форест. Срещата му с избирателите се състоя в неделя.

А преди няколко седмици Мерседес Шлап, старши съветник в предизборния щаб на републиканския кандидат за президент, 74-годишният Доналд Тръмп, говори в подобна хипотеза. "Тя знае, че ще стане президент, вероятно след шест месеца, ако той бъде избран" - казаха Мерседес Шлап.

В САЩ, в случай на смърт, оставка или отстраняване от поста на държавния глава, правомощията му се прехвърлят на вицепрезидента. Тази процедура е фиксирана в закона за наследяването на президентската власт от 1947 г.

Президентските избори в САЩ са този ноември.