Грозна разправия: Захариева обвини Петков в лъжа за спасяването на Боян Петров

Новини
12:47 - 01 Март 2022
6765
Грозна разправия: Захариева обвини Петков в лъжа за спасяването на Боян Петров

Грозна разправия около драмата със загиналия топ алпинист Боян Петров, който загина на Шиша Пангма и участието на премиера Кирил Петков и баща му в спасителната операция, се разгоря в парламента. Искрата разпали министър-председателят, който заяви:

"Каква е разликата? Между вчерашната операция по изнасянето на 190 човека, а нямахме подобен успех в една друга обща операция, която ние с вас направихме преди години. Разликата е, че тогава правителството и г-н Бойко Борисов отказа за 7 минути да финансира спасителната операция на Боян Петров, а на нашето правителство отне 10 секунди да вземем правилното решение в критичен за българите момент".

Така Петков визира добре познатата история как той и баща му организираха акция за спасяването на алпиниста, заминавайки за Непал и, както твърди премиерът, Петков-старши е платил акцията с лични пари.

Премиерът добави, че тогава правителството на ГЕРБ е дало "нула лева".

Изявлението на Петков буквално взриви бившия външен министър Екатерина Захариева и тя директно го обвини в лъжа, че не той и баща му са платили спасителната акция на Петров. След нея атакува и острието на ГЕРБ Тома Биков.  

"Нямам думи. Партньорката на Боян Петров ми е звъняла десетки пъти. Не е вярно, че вие сте платили всичко. Всички знаем какво се случи. Дипломатите го знаят. Хубаво е, че сте си го сложили в сивито, но да говорите манипулации и лъжи, не съм очаквала тук. Да говорите, че вие сте организирали всичко, просто не е вярна.", заяви Захариева.

Лично съм чул съпругата на Боян Петров. Нямаше да повдигам този въпрос, ако г-н Петков беше спрял с лъжите", отсече от трибуната и Тома Биков.