ГРОЗНО: Мартеници скараха диаспората в Чикаго

Журналистът Гергана Лабова скочи срещу пиар кампанията за накичването на "българското дърво" - правела се в нечия кухня

Куриози
19:00 - 16 Февруари 2023
5808
ГРОЗНО: Мартеници скараха диаспората в Чикаго

Българската общност в Чикато едва не се разцепи заради... мартеници. В навечерието на традиционния български празник, в който бяло-червените конци окичват хиляди нашенци и отвъд Океана в знак на принадлежност към родината и нестихващата носталгия, се оказа, че се е родила пиар кампания, изцяло с цел пиарска акция, но не и насочена действително към събирането на българската диаспора - най-многолюдна от десетилетия именно в Чикаго. 

За разнобоя сигнализира журналистът и преводач Гергана Лабова, която алармира, че всъщност мартеници на "българското дърво" пред чикагската община имали право да закичват само организаторите, а самите символи трябвало да бъдат в определен стил, решен незнайно от кого "в нечия кухня":

"За пета поредна година в центъра на Чикаго щяло да има дърво, окичено с мартеници. А преди това - традиционната работилница за мартеници. И можело да закачиш и свои мартеници. И се вълнувам. И питат как да участваме. Че подробности няма. Кой, къде - не се разбира. И питам. И чакам за отговор. И днес го получавам.

Че работилницата била утре (!) следобед в нечия къща в едно от предградията. И че до 24ти трябвало да дадем готовите мартеници. Къде и на кого - не разбрах. Кога ще се окачат, че да отидем да гледаме, да се радваме и да милеем по всичко родно, също не разбрах. Нито разбраха останалите българи в и около Чикаго. Но важното е, че тукашните БГ медии, та и тамошните, презокеанските, са разбрали. Новинка ще има. Че и снимки.

За това как се поддържа българският дух на българската общност в Чикаго. Мястото, където са събрани най-много българи извън пределите на България. Както казах - хубава работа, ама по нашенски", възмущава се тя. Но не липсват и контрамнения. 

Според други нашенци там идеята била да се запази естестическото в кампанията, както и да се запознаят американците, а не българите с родната традиция.