Група демократи призова Байдън да преговаря с Русия

САЩ са изпратили хуманитарна, икономическа и военна помощ на Киев на стойност 60 млрд. долара

САЩ
11:22 - 25 Октомври 2022
2218
Група демократи призова Байдън да преговаря с Русия

В понеделник прогресивните депутати от Демократическата партия призоваха президента на САЩ Джо Байдън да промени подхода на Щатите към войната в Украйна, като започне преки преговори с Русия.

В писмо, подписано от 30 демократи от Прогресивната група в Конгреса, ръководена от Прамила Джаяпал, се казва, че те оценяват ангажимента на Байдън "към легитимната борба на Украйна срещу агресивната война на Русия" и признават, че икономическата, военната и хуманитарната помощ на САЩ е от решаващо значение за успеха на Киев в борбата с Москва.

В позицията, за която първи съобщи в. "Вашингтон пост", законодателите либерали заявяват, че дипломатическите усилия също трябва да бъдат част от подхода на САЩ за прекратяване на войната, която има катастрофални последици за украинския народ и заплашва със световна продоволствена криза и криза на бедността заради увеличаване на цените на горивата и зърното.

"Като законодатели, отговорни за изразходването на десетки милиарди долари на американските данъкоплатци за военна помощ в конфликта, ние вярваме, че подобно участие в тази война поражда и отговорността на Съединените щати да проучат сериозно всички възможни пътища, включително пряко взаимодействие с Русия, за да намалят вредите и да подкрепят Украйна в постигането на мирно решение", пишат депутатите.

На пресконференция през юни Байдън призна тази възможност, когато беше попитан дали Украйна ще трябва да отстъпи територия на Русия, за да се сложи край на конфликта. "Струва ми се, че в някакъв момент ще трябва да се стигне до споразумение чрез преговори. А какво включва това, не знам. Не мисля, че някой знае в момента", каза тогава той пред репортери.

Депутатите сега уточняват в писмото си, че САЩ не трябва да оказват натиск върху Украйна, за да я накарат да приеме дадено споразумение. Те пишат, че всяка подобна рамка вероятно ще включва стимули за прекратяване на военните действия, включително някаква форма на облекчаване на санкциите. Също така ще обедини международната общност, за да създаде "гаранции за сигурност за свободна и независима Украйна, които да са приемливи за всички страни, особено за украинците".

От агресивното нахлуване на Русия в Украйна през февруари досега САЩ са изпратили хуманитарна, икономическа и военна помощ на Киев на стойност близо 60 млрд. долара. В писмото от понеделник членовете на Прогресивната група в Конгреса заявяват, че все още подкрепят продължаването на помощта. Тя е под въпрос, защото ако Републиканската партия поеме контрол над Конгреса след междинните избори през ноември, може сериозно да съкрати подкрепата за Украйна.