Група ентусиасти възраждат кулинарията и занаятите в сърцето на Троян (ВИДЕО)

Те ще реставрират няколко ключови сгради в с. Голяма Желязна

Новини
17:16 - 23 Май 2023
2664
Група ентусиасти възраждат кулинарията и занаятите в сърцето на Троян (ВИДЕО)

Група ентусиасти, събрали енергията и идеите си в инициативата "Шарена задруга", работят здраво, за да реализират един от най-амбициозните проекти в България, свързан с образованието в областта на кулинарията и занаятчийското изкуство. Казано по друг начин - едни страшно симпатични и амбициозни хора са решили, че ще реставрират няколко ключови сгради в с. Голяма Желязна в община Троян и ще направят кулинарно училище с пансион, занаятчийско училище и учителска къща.

В края на месец март сдружение "Шарена задруга" получи Специалната награда на журито в конкурса за иновации на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК), което е огромно признание за екипа, запретнал ръкави и захванал се с трудната задача да възроди занаятите в Троян и да създаде модерно кулинарно училище, в което да се обучават хора от цял свят на френска и регионална кухня, пекарство и сладкарство.

Силен тласък за ентусиазма на Росица Мутафчиева, Анна Българанова, Юри Стайков и компания дава сътрудничеството от страна на световноизвестната кулинарна академия Феранди Париж - една от най-старите в Европа, подкрепата на знакови имена в кулинарната индустрия в България, както и включването на доказали се родни имена в скулптурата, грънчарството, иконописа, дърворезбата, работата с кермаика и още, и още.

Разбира се, подобен проект изисква немалко средства и до момента са вложени сериозни финанси за придобиване на сградите, разчистването на пространствата и земята от отломки, боклук и диворастящи храсти, заснемането на постройките и изработката на архитектурни и конструктивни чертежи (липсват оригинални такива), административното урегулиране на сградите и инфраструктурата, събирането на екипи от професионалисти за двете училища, изработката на учебни програми и т.н.

От Actualno.com са поговорили с Росица и Анна, за да разберат повече за бъдещото кулинарно училище на "Шарена задруга".