Групата на ГЕРБ расте с 14 евродепутати

Тези, които искат да се присъединят към Народната партия, приемат нейните правила

Новини
17:43 - 18 Юни 2024
4022
Групата на ГЕРБ расте с 14 евродепутати

14 евродепутати подадоха своите кандидатури за участие в групата на дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) в Европейския парламент, пише "Политико".

Според документ, с който "Политико" се е запознал, 7 от 14-те кандидати са от партията "Тиса", водена от унгарския опозиционен лидер Петер Маджар. двама от нидерландското Движение на фермерите и гражданите (BBB), двама от партията на чешките кметове и независими, известна като STAN, един от Датския либерален алианс, един от нидерландската партия Нов социален договор (NSC) и един от Германската семейна партия.

BBB и NSC формират коалиционно правителство с "Партията на свободата" на крайнодесния политик Герт Вилдерс в Нидерландия. Лидерът на ЕНП Манфред Вебер каза, че всички политици, които желаят да се присъединят към групата, трябва да са проевропейски, проукраински и да работят полза на върховенството на закона.

Прогнозираният брой места на ЕНП вече включва всичките 14 евродепутати, така че ако всички те бъдат взети, ще остане 190 места, което е най-голямата група. Вътрешен човек от ЕНП каза, че членовете ще гласуват за 14-те евродепутати в общ пакет.

Маджар помоли поддръжниците си да гласуват дали той да заеме мястото си в Брюксел и се очаква да обяви решението си по-късно във вторник. Ако не го направи, тогава Чаба Богдан, следващият в списъка на Тиса, ще заеме мястото на евродепутата вместо него.

Тези, които искат да се присъединят към групата на ЕНП, трябва да приемат нейната политическа програма и вътрешни правила.