Грузинският парламент прие законопроекта за "чуждестранни агенти"

Свят
16:50 - 14 Май 2024
2326
Грузинският парламент прие законопроекта за "чуждестранни агенти"

Парламентът на Грузия прие във вторник на трето и последно четене законопроекта за "чуждестранните агенти", премахвайки голяма пречка по пътя му да стане закон, предава "Ройтерс".

Сега проектът отива при президента Саломе Зурабишвили, която каза, че ще наложи вето, но решението й може да бъде отменено от ново гласуване в парламента, контролиран от управляващата партия и нейните съюзници.

Грузинската телевизия излъчи кадри на побой между депутати от управляващата партия и опозицията, които се блъскаха и жестикулираха гневно по време на дебата по законопроекта, който критиците на правителството и западните страни определят като авторитарен и вдъхновен от Русия.

Законът ще изисква организациите, които получават повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като агенти на чуждестранно влияние, налагайки тежки изисквания за разкриване на информация и наказателни глоби при нарушения.

Критицит наричат законопроекта "руския закон", сравнявайки го с руското законодателство, използвано за заглушаване на критиците на Кремъл.

Правителството на Грузия твърди, че законопроектът цели да запази суверенитета на страната и е необходим за насърчаване на прозрачността и борбата с "псевдо-либералните ценности", пропагандирани от чужбина.

Около 1000 протестиращи се събраха пред сградата на парламента на фона на голямо полицейско присъствие по време на дебата. Когато чуха, че законопроектът е приет, протестиращите извикаха "Роби!" и "Руснаци!".

Кремъл отрича всякаква роля във вдъхновяването на грузинския законопроект.

"Виждаме неприкрита намеса във вътрешните работи на Грузия отвън", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков във вторник. Това е вътрешен въпрос на Грузия, ние не искаме да се месим там по никакъв начин.