Грузинският президент: Русия е враг и окупатор!

Саломе Зурабишвили смята, че Москва стои зад размириците, които може да разделят страната ѝ

Актуални новини
12:50 - 21 Юни 2019
2548
Грузинският президент: Русия е враг и окупатор!

Грузинският президент Саломе Зурабишвили нарече Русия "враг и окупатор" и заяви, че руска пета колона стои зад размириците, които според нея може да разделят страната, предаде Ройтерс.

Зурабишвили направи това изявление снощи, след като в грузинската столица Тбилиси се разиграха сцени на насилие. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да попречи на тълпите да щурмуват сградата на парламента.

Демонстрантите протестираха срещу посещението на руски депутат. Руското влияние остава политически чувствителна тема в Грузия. През 2008 г. малката страна води и загуби кратка война срещу Русия.

Оттогава Москва и Тбилиси нямат дипломатически отношения, а руската страна призна независимостта на две отцепнически грузински републики - Южна Осетия и Абхазия, където са разположени руски войски. Зурабишвили прекъсна днес посещението си в Беларус, както каза, за да бъде заедно с грузинския народ в напрегнатата ситуация, предаде ТАСС.

На среща с беларуския президент Александър Лукашенко тя му благодари, че е отделил време да се срещне с нея и му пожела успешно провеждане на Европейските игри. Тръгвам си неочаквано, подчерта грузинската президентка и призна, че е искала да гледа Игрите, в които участват и спортисти от нейната страна.