Грузия окончателно отряза правата на ЛГБТ+ общността

Парламентът в Тбилиси прие на последно, трето четене закона за „семейните ценности и закрилата на непълнолетните“

Новини
15:47 - 17 Септември 2024
826
Грузия окончателно отряза правата на ЛГБТ+ общността

Грузинският парламент прие днес на последно, трето четене закона за "семейните ценности и закрилата на непълнолетните", който ще наложи строги ограничения на правата на ЛГБТ+ общността, предаде Ройтерс.

Законът ще предостави на властите законово основание да забраняват гей паради и публично използване на знамето с цветовете дъгата – символ на ЛГБТ+ общността, както и ще наложи цензура върху филми и книги.

Лидерите на управляващата в Грузия партия "Грузинска мечта" изтъкват, че законът е необходим за опазване на традиционните морални ценности в Грузия, където силно консервативната православна църква се ползва с голямо влияние.

Активисти твърдят, че мярката е насочена към мобилизиране на консервативна подкрепа за правителството преди парламентарните избори на 26 октомври в Грузия – страна, която имаше амбиции да влезе в Европейския съюз, но сега у западните правителства се появиха  опасения, че се е преориентирала към Русия.

Тамара Джакели, директор на активистката организация "Тбилиси Прайд", каза, че законът, който

затвърждава също съществуващата забрана на еднополовите бракове и забранява операциите за смяна на пола,

ще накара активистката ѝ група да престане да съществува.

"Този закон е най-ужасното нещо, което се е случвало на ЛГБТ+ общността в Грузия", каза 28-годишната Джакели пред Ройтерс и добави: "Най-вероятно ще трябва да прекратим дейността си. Няма как да продължим да работим".

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили, която е критик на "Грузинска мечта", но има само церемониални функции, предупреди, че ще наложи вето на закона. "Грузинска мечта" и нейните съюзници обаче разполагат с достатъчно депутати в парламента, за да преодолеят ветото ѝ, посочва Ройтерс.