Гуардиола изведе Манчестър Сити в най-високия ешелон

Феновете на Гражданите отпразнуваха подобаващо титлата

Спорт
13:13 - 12 Май 2021
2317
Гуардиола изведе Манчестър Сити в най-високия ешелон

Три шампионски титли за четири години е постижение, което извежда Манчестър Сити на Хосеп Гуардиола в най-високия ешелон на английския клубен футбол. Само Манчестър Юнайтед на сър Алекс Фъргюсън и Ливърпул на Боб Пейсли са доминирали в по-голяма степен във Висшата лига след Втората световна война.

Челси на Роман Абрамович, Арсенал на Арсен Венгер, Лийдс на Дон Реви и Манчестър Юнайтед на сър Мат Бъзби така и не успяха.

Това е много различен успех, от който и да е от предишните два на Гуардиола.

Манчестър Сити ще завърши със значително по-малко точки, почти сигурно с по-малко голове, нито един от деветте водещи голмайстора във Висшата лига не е на „гражданите“.

Но това е титла, като никоя друга – без предсезонна подготовка, без утвърден централен нападател, без феновете на „Етихад“.

Осем различни отбора бяха на първото място във Висшата лига преди хората на Гуардиола да стигнат за първи път до върха. Но след като застанаха на първото място, и за момент не се отказаха от него.

Това е сезонът на невероятните момчета – Илкай Гюндоган като голмайстор, новобранецът Рубен Диаш и прероденият Джон Стоунс, промененият Жоао Кансело, който е блестящо свидетелство за тоталните футболни корени на Гуардиола.

Гюндоган е добър играч, но германският халф рядко е бил от съществено значение за Сити, откакто премина на „Етихад“. И все пак 11 гола в 12 мача между средата на декември и средата на февруари преобразиха тази кампания за Манчестър Сити.

И все пак най-добрият футболист за „гражданите“ през сезона със сигурност е Рубен Диаш. Малко футболисти са пристигали в английския футбол и са имали толкова мигновено въздействие, особено такъв млад като португалеца с физически ръст и футболен мозък, който опровергава неговите 23 години.

През миналия сезон продължителната контузия на Аймерик Лапорт беше основното оправдание отборът да не може дори да се доближи до Ливърпул. През този той не беше твърд титуляр, а партньорството между Диаш и Стоун беше впечатляващо.

През последните две години Стоунс страдаше от липсата на увереност и лична криза. Сега той отново е главният централен защитник на Англия. А Кансело? Кансело е навсякъде – тук, там, неуловим за съперниците.

Фил Фодън продължава напредъка си със статут на световна класа, не на последно място с главна роля за ключовата победа срещу Ливърпул с 4:1 на „Анфийлд“ през февруари.

Богатството на Манчестър Сити е, че има най-голяма дълбочина от отборите във Висшата лига, а Гуардиола управлява това майсторски. Той увеличи ротациите в своя отбор и ги влияе до форма на изкуство.

Не толкова отдавна мнозина се чудеха дали Гуардиола има енергия за толкова сложно предизвикателство.

И все пак Гуардиола отмени съмненията относно собственото си бъдеще – съмнения, съществували както в клуба, така и извън него, като подписа нов договор през ноември.

Няколко седмици по-късно, след равенството 1:1 срещу Уест Бромич, Манчестър Сити остана в средата на класирането, солиден в защита, но неузнаваем като атакуваща сила.

Гуардиола проведе кризисни преговори след този мач и Манчестър Сити започна печелившата серия от 21 мача във всички състезания, изключителен подвиг.

След като COVID-19 премина през отбора на Сити между Коледа и Нова година, причинявайки отлагането на мача срещу Евертън, истинският отбор на Гуардиола се появи на „Стамфорд Бридж“.

Въпреки отсъствието на няколко ключови играчи, Сити натрупа аванс от три гола в рамките на 34 минути, пращайки Абрамович в режим на уволнение и давайки на играчите на „гражданите“ убеждението, че спечелването на титлата е постижима цел.

Манчестър Сити не е най-доминиращият или най-опустошителният шампион, но по отношение на издръжливостта, силата в премеждията и взимането на решения от страна на Гуардиола това е наистина впечатляващ сезон.           

Привърженици на Манчестър Сити се събраха на „Етихад“ и отпразнуваха спечелената титла във Висшата лига, след като Манчестър Юнайтед загуби с 1:2 от Лестър.

Манчестър Сити стана шампион на Англия по футбол за седми път в историята си.

Tри кръга преди края „гражданите“ водят в с 80 точки, а Манчестър Юнайтед има 70.

Манчестър Сити си връща титлата от Ливърпул, който я вдигна през миналия шампионат.

Сити беше първенец в предходните два сезона - 2017/18 и 2018/19 г.

Играчите на Гуардиола вече спечелиха Купата на Лигата, а на 29 май ще играят финал в Шампионската лига срещу Челси.

За "гражданите" това е трета титла в последните четири години, пета в последните десет и общо седма в историята на клуба. По този начин те вече делят петото място във вечната ранглиста по шампионски титли на Англия с Астън Вила, изпреварвайки шесткратните шампиони Съндърланд и Челси, като пред тях остават единствено Манчестър Юнайтед (20), Ливърпул (19), Арсенал (13) и Евертън (9).