Губернаторът на Видин: Дезинфекциите не помагат за предпазване от COVID-19 в болницата

Здраве
09:25 - 11 Май 2020
6992
Губернаторът на Видин: Дезинфекциите не помагат за предпазване от COVID-19 в болницата

Почти 170 са заразените до момента от коронавирус жители на Видин, 44-ма са медици. Според статистиката, градът е рекордьор с най-много болни медицински лица. Местната болница е заплашена да спре работа, а областният управител отправи тези дни апел за помощ от държавата.

Всичко започва в средата на април. Заразява се лекар от неврологичното отделение. След още положителни проби на персонала там, то спира приема на пациенти. Следват заразени медици и от други отделения. Ресурсът е недостатъчен, болницата има нужда от персонал.

"Особено медицински лица - висш медицински персонал, медицински лаборанти", обяви пред Би Ти Ви д-р Ивета Найденова, прокурист на МБАЛ – Видин.

Дни по-късно пламва домът за стари хора във видинското село Гара Орешец. Първият заразен оттам наскоро е изписан именно от неврологичното отделение.

Само за дни, докато заразените в Гара Орешец се увеличават, вирусът влиза и в център за настаняване от семеен тип във Видин, после и в дом за стари хора в Кула, където първият заразен също е бил на лечение във видинската болница.

Местните власти са категорични, че огнището на разпространяване на COVID-19 е областната болница.

Според областния управител Момчил Станков причината за разпространението на заразата в УМБАЛ „Св. Петка“ не е била липсата на предпазни средства, защото „нямаше голям брой предпазни средства, но бяха достатъчни“.

Станков оттбеляза, че Видин се намира на две граници с интензивен трафик и това също, според него, е спомогнало за разпространението на коронавируса в областта.

„Не можем да посочим с пръст кой е виновен, случили са се нещата, сега въпросът е да ги парираме“, заяви Станков.

„Дезинфекцията в нашата болница не върви по този начин, по който трябва да бъде, защото освен медицински персонал и много пациенти продължаваха да се заразяват“, разкри областният управител.