Гунди – човешкият образ зад легендата (СНИМКИ)

Филмът за Георги Аспарухов ще залее с емоции киносалоните в България от 18 октомври

Новини
11:30 - 26 Септември 2024
6526
Гунди – човешкият образ зад легендата (СНИМКИ)

Талантът на Георги Аспарухов е вдъхновение за новия филм „Гунди – Легенда за любовта“, чиято предпремиерата за медиите се състоя вчера в столичното кино „Одеон”. Прожекцията предизвика в присъстващите и сълзи, и смях, както и много бурни аплодисменти.

Младият актьор Павел Иванов е копие на легендарния футболист, а Александра Свиленова е феноменална в ролята на Лита - съпругата на Гунди. Героят е пресъздаден с огромно уважение и дълбочина на образа. 

Александра Свиленова в ролята на Величка Маркова – Лита, най-голямата любов и вдъхновение за Гунди

„Гунди – Легенда за любовта“ проследява живота на големия спортист – от срещата му с Величка Маркова – Лита, до трагичния 30 юни 1971 година. В основата на сценария са неразказани досега истории от личния живот на Георги Аспарухов и неговата най-голяма любов – съпругата му Лита, с която преминават през редица изпитания на живота, футбола и системата, но остават заедно до самия край. На екран ще оживяват и някои от легендарните мачове с участието на Гунди, благодарение на стотиците специални ефекти, използвани във филма.

„За мен най-трудната сцена за заснемане, в партньорство с Александра Свиленова, е сцената с предложението за брак“, призна актьорът Павел Иванов, играещ самия Георги Аспарухов.

„Целият процес беше емоционален за мен - от срещата с Величка Маркова до нашите персонажи. Може би най-емоционалният момент е една превратна точка във взаимоотношенията на Величка Маркова и Гунди“, сподели Александра Свиленова, изиграла ролята на съпругата на Гунди.

Филмът е орисан на успех заради името на Гунди, но в лентата не виждаме само образа на футболиста от "Левски", който за нищо на света не иска да предаде отбора си, дори и парите не го блазнят. В продукцията е показан образа на Георги, който се бори за любовта си, на романтичния Георги, джентълменът, любимият, бащата, синът Георги, приятелят, колегата Георги. Въобще човешкият образ зад легендата.

„Филмът не само утвърждава главния герой Гунди като много голяма фигура, но говори за такива неща, като това, че наистина има стойност такова нещо като родолюбието, вярността към общността, в която си...Такива неща като наистина чиста, искрена, детска, идеалистична, красива любов. Всъщност това са много по-големи послания, отколкото футбола и отделната личност“, коментира на предпремиерата Емил Марков, играещ ролята на арх. Марков – бащата на Лита Маркова.

Сценаристът Емил Бонев 7 години не е правил нищо друго, освен да събира спомени за Гунди, да гледа неговите кадри, да живее животът му. Той се е срещал с вдовицата на Георги Иванов всеки месец поне по два пъти. 

Георги Аспарухов  губи трагично своя живот на 30 юни 1971 година. Гунди, както е известен, заедно със своя колега Никола Котков, загиват в свирепа катастрофа в прохода „Витиня”.

Колата на двамата, които пътуват за Враца, се забива в камион в насрещното движение. Двамата загиват на място. Датата 30 юни 2071 година се смята за най-черната в българския спорт.

Предвид обстоятелствата в онези дни, властта умело се опитва да прикрие случилото се в прохода Витиня. Въпреки всичко обаче, хората разбират за трагедията и се стичат към столицата, за да отдадат последна почит на Георги Аспарухов и Никола Котков.

Погребалната церемония на Аспарухов и Котков се състои на 2 юли, като ковчезите на двамата са изложени на стадион „Герена” за последна почит. По неофициални данни по улиците на София се стичат над 550 000 души, които искат да се докоснат до своите герои за последен път.

На режисьора Димитър Димитров (дясно) и оператора Борис Славков (ляво) се пада задачата да ни пренесат в миналото и да ни разкажат за живота на една легенда

Любопитен момент е, че хилядите хора се стичат към София от всички краища на България, въпреки медийното затъмнение. Властите се опитват да ограничат тълпите, тъй като в същия момент в Москва тече погребална процесия на трима космонавти, които по ирония на съдбата загиват на същата дата като Георги Аспарухов и Никола Котков. 

Филмът на режисьора Димитър Димитров ще залее с емоции киносалоните в България от 18 октомври.