Гунев: Членството на България и Румъния в Шенген би помогнало за противопоставянето на Русия

Според бившия зам.-министър на МВР липсата на подкрепа засилва антиевропейското говорене

ЕС
19:32 - 02 Октомври 2023, Обновена на: 19:44 - 02 Октомври 2023
2403
Гунев: Членството на България и Румъния в Шенген би помогнало за противопоставянето на Русия

Ако Австрия и Нидерландия са взели предвид стратегическите фактори по отношение на присъединяването в Шенген, щяха отдавна да са осъзнали, че членството на България и Румъния единствено би помогнало за противопоставянето на Русия. Това коментира в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева" Филип Гунев, бивш зам.-министър на вътрешните работи. „Изключването дава хляб на антиевропейското говорене и е стратегически недалновидно”, посочи той.

Според него убеждаването на двете страни да подкрепят България ще е трудно. „Политическата ситуация в Австрия е сложна, там хората се заиграват с общите антимигрантски решения. Цялостната миграционна ситуация тази година по всички показатели приближава размерите от 2015 година. В ЕС до края на септември са регистрирани между 700-800 000 кандидатстващи за убежища. През 2015 година те бяха малко над милион. Тези цифри показват на много от европейските страни, че проблемът с убежищата и миграцията е сериозен", каза Гунев. Той уточни, че според цифрите на "Фронтекс" заловените нелегални мигранти са под 300 000. Според Филип Гунев проблемът не е в нашата страна, а при Централното Средиземноморие. Той припомни, че миналата седмица Германия е въвела отново граничен контрол с Полша и Чехия.

Той коментира и въведената забрана за достъп до страната ни на автомобилите с руска регистрация. "Това е политически акт. "Гранична полиция" няма да има проблем да го приведе в действие", каза Гунев. Според него колите с руска регистрация в България са малко и затруднения по казуса не се очакват. 

По отношение на Закона за службите Гунев уточни, че тази реформа и сливането на двете служби не е условие за влизане в Шенген. „Това е политически анонс, който няма отношение с преговорите. Според него останалите промени, които касаят преместването на баланса от президента към изпълнителната власт и НС, са уместни. "Видя се, че президентът има склонност да злоупотребява с позицията си”, добави още Филип Гунев.