Густав Климт оживява в страстен роман за жените и творчеството му

Емилие Фльоге, жената увековечена в прочутата картина „Целувката“, разказва за бурния живот на великия художник

Култура
17:37 - 02 Септември 2019
5261
Густав Климт оживява в страстен роман за жените и творчеството му

Густав Климт, десетките му музи, артистичните му съмишленици и виенската бохема от златните години на града оживяват в „Нарисуваната целувка“, новия исторически роман от издателство „Кръг“. Страстен и вдъхновяващ, литературният дебют на американската писателка Елизабет Хики, разкрива за читателя не само любовните афери на великия художник, но и неговия творчески път, в който звучат и двете думи „осанна“ и „разпни го“.

Хики разказва от името на Емилие Фльоге, жената, която позира за прочутата картина „Целувката“. С нейното име на уста Климт издъхва на 55 през 1918 година. Емилие среща Климт, когато е едва на дванайсет. В първите години на познанството им той е просто нейният учител по рисуване. Понякога тя и сестра ѝ Хелене позират на него и брат му.

Фльоге съзрява пред очите на художника, но едновременно с това между тях се изгражда непоклатима привързаност, която ги държи заедно до смъртта му.  Книгата проследява как тя разцъфва от наивно момиче до преуспял дизайнер, който облича знаменити виенчанки. И двамата стават зависими от връзката си, колкото и турболентна да е.

Третият главен герой в „Нарисуваната целувка“ е градът – Виена от края на XIX и началото на XX век. Пред читателя се разкриват шикозни кафенета, грандиозни сгради и един артистичен свят, който по това време издига австрийската столица до културен център на Европа. В романа оживяват и съмишлениците на Климт - Коломан Мозер и Йозеф Хофман, които прокарват нови пътища за съвременния дизайн.

Любовта в „Нарисуваната целувка“ разпалва въображението и провокира сетивата до последната страница. Омайва с пламенната страст от картината на Климт.