Гутериш: Да се залага на нови изкопаеми горива е "заблуда"

Германия и Холандия обявиха планове този месец за разработване на ново газово находище

ЕС
12:03 - 14 Юни 2022
1784
Гутериш: Да се залага на нови изкопаеми горива е "заблуда"

Богатите страни направиха опасни залози за изкопаемите горива в отговор на войната в Украйна, каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш във вторник, предупреждавайки, че новите инвестиции, които се влагат във въглища, нефт и газ, са "заблуда" предвид тяхното въздействие върху изменението на климата, цитира думите му Ройтерс.

"Енергийната криза, изострена от войната в Украйна, доведе до опасно увеличаване на инвестициите в изкопаемите горива от големите икономики", каза Антонио Гутериш във видеообръщение към Австрийската световна среща за климата.

След началото на руската инвазия в Украйна, някои страни се обърнаха към закупуване на повече неруски изкопаеми горива или започнаха да инвестират в нови петролни и газови находища, за да подсигурят своите енергийни доставки.

Например Германия и Холандия обявиха планове този месец за разработване на ново газово находище в Северно море, а канцлерът Олаф Шолц също каза, че Германия иска да инвестира в газови проекти със Сенегал.

Катар разширява едно от газовите си находища като част от най-големия проект за втечнен природен газ в света, а Великобритания финансира проект за втечнен природен газ в Мозамбик.

Гутериш каза, че "новото финансиране за проучване и производствена инфраструктура на изкопаеми горива е заблуда" и ще влоши глобалните проблеми на замърсяването и изменението на климата.

Учените казват, че глобалните емисии на въглероден диоксид трябва да бъдат намалени приблизително наполовина до 2030 г. и да достигнат нетна нула до 2050 г., за да се избегнат най-лошите последици от изменението на климата.

Всяка от страните, които правят нови инвестиции в изкопаеми горива, имат цели за намаляване на емисиите на CO2 до 2030 г. Германия заяви, че диверсификацията на нейните краткосрочни доставки на газ няма да провали плановете й за климата за евентуално намаляване на употребата на изкопаеми горива и ще постигне нова амбициозна цел за възобновяема енергия.

Международната агенция по енергетика призова за прекратяване на финансирането на нови проекти за добив на петрол, газ и въглища, за да се постигнат глобалните цели за климата, и казва, че инвестициите във възобновяема енергия трябва да се утроят до 2030 г. Гутериш призова финансовите играчи да финансират възобновяемите енергийни източници.

"Ако бяхме инвестирали масово във възобновяема енергия в миналото, сега не би трябвало да сме толкова драматично зависими от нестабилността на пазарите на изкопаеми горива", каза Гутериш, отбелязвайки, че растящите цени на петрола и газа са увеличили сметките за енергия по целия свят.