Гутериш е силно обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

Украйна
16:06 - 11 Август 2022
1503
Гутериш е силно обезпокоен от ситуацията около Запорожката АЕЦ

Силно съм обезпокоен от развиващата се ситуация във и около Запорожката атомна електроцентрала в Южна Украйна, се казва в изявление на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, разпространено от пресслужбата му.

"Призовах всички заинтересовани страни да проявят разум и да не предприемат действия, които могат да застрашат физическата цялост, безопасността или сигурността на атомната централа - най-голямата по рода си в Европа.

За съжаление, вместо деескалация, през последните няколко дни имаше съобщения за нови дълбоко тревожни инциденти, които биха могли, ако продължат, да доведат до бедствие.

Призовавам военните сили на Руската федерация и Украйна незабавно да прекратят всички военни действия в непосредствена близост до централата и да не атакуват нейните съоръжения или околности.

Призовавам страните да изтеглят военния персонал и оборудване от централата и да се въздържат от по-нататъшно разполагане на сили или оборудване на обекта. Съоръжението не трябва да се използва като част от каквато и да е военна операция. Вместо това е необходимо спешно споразумение на техническо ниво относно безопасен периметър на демилитаризация, за да се гарантира безопасността на района.

Организацията на обединените нации продължава да подкрепя изцяло критичната работа на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и нейните усилия да гарантира безопасната експлоатация на Запорожката атомна електроцентрала. Призовавам страните да предоставят на мисията на МААЕ незабавен, сигурен и безпрепятствен достъп до обекта.

Трябва да е ясно, че всяка потенциална вреда на Запорожката АЕЦ или други ядрени съоръжения в Украйна или където и да е другаде може да доведе до катастрофални последици не само в непосредствената близост, но и за по-широкия регион и извън него. Това е напълно неприемливо," завършва Гутериш.