Гутериш предупреди за нарастваща заплаха от крайнодесни групировки

Генсекът на ООН посочи, че случаят в Германия е само един пример за заплахата

ЕС
14:10 - 20 Декември 2022
1156
Гутериш предупреди за нарастваща заплаха от крайнодесни групировки

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди за заплахи, отправени от крайнодесни групи и групи за превъзходство на бялата раса на Запад, след като властите в Германия разкриха организация, планираща преврат, съобщава Ал-джазира.

Шефът на ООН посочи, че случаят в Германия е само един пример за заплахата, представлявана от крайната десница за демократичните общества по света. По думите му най-голямата заплаха от тероризъм днес в западните страни идва от крайнодесните, неонацистите и бялото превъзходство.

Мисля, че трябва да бъдем много ясни и много твърди в осъждането на всяка форма на неонацизъм, бели расисти, всяка форма на антисемитизъм, антимюсюлманска омраза. Това очевидно е заплаха и ние трябва да се борим с тази заплаха с огромна решителност, добави той.

Гутериш направи коментар и по темата дали Илон Мъск, новият и непостоянен собственик на социалната медийна платформа Twitter, е заплаха за свободата на словото. Според него компаниите за социални медии имат особена отговорност да запазят свободата на пресата и да избягват разпространението на омраза в своите платформи.

Моята препоръка към всеки, който притежава каквато и да е платформа, е да се увери, че свободата на изразяване, особено на журналистите, се зачита и че езикът на омразата, неонацизмът, бялото превъзходство и другите форми на екстремизъм не намират своя път през тези социални платформи, добави той.