Гутериш призова за спешни действия за спиране "климатичния ад"

Светът отбеляза поредица от рекордни температури през всеки от последните 12 месеца

Новини
21:39 - 05 Юни 2024
3092
Гутериш призова за спешни действия за спиране "климатичния ад"

Всеки от последните 12 месеца се класира като най-топлия в историята, съобщи Службата за мониторинг на изменението на климата на ЕС "Коперник" в сряда, докато генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за спешни действия за предотвратяване на "климатичния ад".

Средната глобална температура за 12-месечния период до края на май е била с 1,63 градуса по Целзий над средната от прединдустриалната епоха, което го прави най-топлият подобен период от началото на воденето на тази статистика през 1940 г., според Службата за изменение на климата "Коперник".

Тази средна стойност за 12 месеца не означава, че светът все още е надхвърлил прага на глобалното затопляне от 1,5°C, който описва средна температура за десетилетия, отвъд която учените предупреждават за по-екстремни и необратими въздействия.

В отделен доклад Световната метеорологична организация (WMO) на ООН пък каза, че вече има шанс от 80% поне една от следващите пет години да отбележи първата календарна година със средна температура, която временно надвишава с 1,5°C прединдустриалните нива. Това представлява сериозно увеличени спрямо оценения през миналата година на 66% шанс това да се случи.

Говорейки по отношение на констатациите, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подчерта колко бързо светът се движи в грешната посока и се отдалечава от стабилизирането на своята климатична система.

"През 2015 г. шансът за това беше почти нулев“, каза Гутериш в реч по случай Световния ден на околната среда.

Освен това той критикува, че взимащите решения в глобален план "играят на руска рулетка с нашата планета".

Той призова за намаляване с 30% на глобалното производство и употреба на изкопаеми горива до 2030 г.

"Нуждаем се от изходна рампа от магистралата към "климатичния ад". Битката за 1,5 градуса по Целзий ще бъде спечелена или загубена през настоящото десетилетие", посочи шефът на ООН.

В тази връзка Антониу Гутериш призова страните по света да предприемат действия за забрана на рекламата на компании за изкопаеми горива.

В речта си в Ню Йорк за състоянието на климата Гутериш подчерта, че глобалните медии, компаниите и правителствата са отговорни за спиране на фирмите за изкопаеми горива да запазят значимостта си в ежедневието.

"Изкопаемите горива не само тровят нашата планета; те са токсични за вашата марка", каза той.

"Призовавам лидерите в индустрията за изкопаеми горива да разберат, че ако не сте в бързата лента за преобразуване на чиста енергия, вие вкарвате бизнеса си в задънена улица, като взимате и всички нас със себе си".