Гутериш призова за ускоряване на прехода към зелената енергия

Свят
13:01 - 18 Май 2022
1127
Гутериш призова за ускоряване на прехода към зелената енергия

Генералният секретар на ООН призова в сряда за глобална коалиция, която да ускори внедряването на технологията за батерии, като призова страните да облекчат ограниченията върху интелектуалната собственост, за да ускорят прехода от изкопаеми горива и да се борят с изменението на климата, съобщава Ройтерс.

Молбата на Антонио Гутериш идва, когато Световната метеорологична организация (СМО) публикува годишния си доклад, който установи, че четири ключови индикатора за изменението на климата - концентрации на парникови газове, покачване на морското равнище, топлина на океана и подкиселяване - поставят нови рекорди през 2021 г.

Във видеозабележки, публикувани заедно със състоянието на климата на СМО, висшият служител на ООН нарече доклада "мрачна литания на неуспеха на човечеството да се справи с нарушаването на климата" и изложи пет действия, които правителствата трябва да предприемат, за да "стартират" енергийния преход.

"Глобалната енергийна система е разбита и ни приближава все по-близо до климатичната катастрофа", каза Гутериш, добавяйки, че докато цената на възобновяемите технологии като вятърна енергия и слънчева енергия са спаднали значително, основните бариери възпрепятстват широкото разпространение.

Гутериш призова страните, производителите, технологичните фирми и финансистите да обединят усилията си за бързо проследяване на внедряването на батериите, което според него е общо благо и не трябва да се възпира от ограничения на интелектуалната собственост.

Той призова за международна координация за разширяване и диверсификация на веригите за доставки за технологии за възобновяема енергия и суровини, които са концентрирани в няколко страни.

Висшият дипломат на ООН също призова страните да ускорят процеса на издаване на разрешителни за проекти за възобновяема енергия - подобно на скорошно предложение на ЕС и поднови призивите си към правителствата да премахнат субсидиите за изкопаеми горива.

За да се даде на развиващите се страни по света по-голям достъп до възобновяема енергия за захранване на нарастващото им население, Гутериш също призова частните банки и банките за развитие да утроят инвестициите във възобновяеми източници до 4 трилиона долара годишно и да помогнат на бедните страни с първоначални разходи, свързани с вятърна и слънчева енергия .

"Търговските банки и всички елементи на световната финансова система трябва драстично да увеличат инвестициите във възобновяеми енергийни източници, тъй като постепенно премахват изкопаемите горива", каза той.