Гвардейци посрещнаха Симеон и Калина в Рилския манастир

Царското семейство почита цар Борис III по повод 80 години от смъртта му

Актуални новини
11:36 - 28 Август 2023
4993
Гвардейци посрещнаха Симеон и Калина в Рилския манастир

Почетна гвардейска стража посрещна членовете на царското семейство в Рилския манастир, където тази сутрин започна Заупокойна архиерейска Света Литургия по повод на 80-годишнината от кончината на Цар Борис III. След литургията в храма на Рилската света обител ще се състои и панихида. 

На литургията присъстват Симеон Сакскобурготски, придружаван от съпругата си Маргарита, синът им княз Константин-Асен, придружаван от съпругата му Мария, както и княз Борис Търновски. Княгиня Калина със съпруга си Китин Муньос и сина им Симеон-Хасан също присъстват. 

„Поради 90-тия рожден ден на съпруга на Княгиня Мария-Луиза – Бронислав Хробок, който е на 27 август 2023 г., членовете на семейството на Княгинята няма да могат да дойдат в България. За първи път те ще се съберат в САЩ за отбелязване на годишнината и то в пълен състав-деца, внуци и правнуци“, съобщиха по-рано от семейството на своята интернет страница. 

В Рилската Света обител присъстват още Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Видинският митрополит Данаил, Неврокопският митрополит Серафим, които водят службата заедно с игумена на манастира епископ Евлогий.

Цар Борис III е погребан в Рилския манастир, но през 1944 г. тялото му е ексхумирано по нареждане на комунистическите управници. Днес е запазена само стъкленицата със сърцето му, което е погребано във възстановения гроб на монарха в южния параклис на съборния храм на Рилския манастир.